Räcker naturens vitaminer?
Drabbas korna av vitaminbrist? Får mjölken en annan smak? Vad händer med den ekologiska mjölkproduktionen när man inte mera får använda syntetiska vitaminer i kraftfoder
EU har förbjudit all användning av syntetiska vitaminer i kraftfoder till ekologiska mjölkkor. Sverige har dispens till slutet av 2006, men därefter måste vitaminer tillföras korna i annan form, ifall det visar sig vara nödvändigt.
I vitaminprojektet, som SLU i Skara bedriver tillsammans med Kungliga lantbrukshögskolan i Danmark (KVL), försöker man ta reda på hur mycket vitaminer det finns i en modern gräsvall och i det foder mjölkkorna ges idag, berättar Lars Johansson, försökstekniker vid SLU i Skara. Projektet är inne på sitt tredje år.
Liknande studier har gjorts tidigare, men med den förädling som skett under de senaste årtiondena är inte växterna i gräsvallen de samma.
För att fastställa vitaminhalten tar man nu prover på gräset som ska konserveras i silo eller inneslutas i plast. Under vintern följer man sedan upp vad som händer med vitaminerna i jäsningsprocessen, när fodret blir ensilage.
Naturen klarar mycket själv
– Prover som tagits visar att naturen klarar jäsningsprocessen alldeles utmärkt på egen hand. Nu håller vi på att undersöka hur tillsatser som hittills använts i jäsningen påverkar vitaminhalten i ensilaget, förklarar Lars Johansson.
På Tingvalls gård finns mjölkkorna som ingår i vitaminprojektet och som utfodras under vintern med ensilage. Därutöver ges 25 kor kraftfoder utan syntetiska vitaminer, medan resten av korna får vitamintillägg.
Ekologiska kor får endast äta ekologiskt odlat foder, som består av korn, raps och ärter, medan konventionella mjölkkor även får en del importerat foder, t ex sojamjöl.
De utvalda korna har ungefär samma ålder, samma mjölkavkastning och samma kalvningstidpunkt. Runt kalvning tas både blod- och mjölkprover, likaså efter tre månader och längre fram i tiden, för att kontrollera vitaminhalten i deras mjölk.
– Vi är ju ute efter att korna ska må bra. Idag vet vi inte riktigt hur mycket vitaminer det finns i fodret de ges eller vilka långsiktiga effekter vitaminerna har. Påverkar de till exempel kornas dräktighet, mjölkavkastning eller livslängd? Det vi vet är att om de får i sig för lite E-vitamin kan det bli smakfel på mjölken. Det är ganska vanligt förekommande, dock inte på vår försöksgård, säger Lars Johansson.
Utfodring, provtagning, vägning och mätning av korna sker på Tingvalls gård, men alla prover till vitaminprojektet analyseras i Danmark. Därefter tar forskare på SLU i Skara och Uppsala hand om siffrorna.
Varför ekologisk produktion?
Hur ser framtiden för ekologiskt jordbruk och ekologisk mjölkproduktion ut? Kan man konkurrera prismässigt, när folk vill handla så billigt som möjligt?
–Som det är idag, konkurrerar bönderna ganska bra. De får 50 öre mer per liter för ekologiskt producerad mjölk. Men det är ideologin bakom det hela som får många jordbrukare att nappa på en giftfri odling, förklarar Lars Johansson.
Med en välskött ekologisk besättning – som på Tingvalls gård – kommer man upp i samma mjölkproduktion som vilken som helst lantbrukare har, 10 ton mjölk per ko och år.