Män får kosta tre gånger mer
Ingen kan säga att de tycker att kvinnor och män ska få olika service från samhället. Men okunskap gör att det ändå kan bli så, säger Ann Boman i regeringens utredning Jämstöd.
När sjukskrivna män ska rehabiliteras för att kunna gå tillbaka i jobb lägger Försäkringskassan i snitt ut 113000 kronor på arbetslivsinriktad utbildning. För kvinnor är summan knappt 35000 kronor.
Siffrorna är från 2002, men inget talar för att de förändrats.
Har inte reagerat på resultaten
–Försäkringskassan har könsuppdelad statistik, men de har inte börjat agera utifrån resultatet. Om de konsekvent hade jämställdhetsintegrerat sin verksamhet hade det sett väldigt annorlunda ut, tror Ann Boman.
I samma situation befinner sig en annan stor myndighet, Ams, som satsar nästan dubbelt så mycket pengar på män jämfört med kvinnor i de arbetsmarknadspolitiska programmen.
Det handlar inte om illvilja, utan om okunskap, framhåller Ann Boman. Men ska det bli bättre måste hela organisationen, inte minst ledningen, granska den egna verksamheten och agera aktivt för att kvinnor och män ska få lika gott stöd från myndigheterna.
Och det är här Ann Boman och hennes två kollegor på Jämstöd kommer in. På regeringens uppdrag erbjuder de metodstöd och utbildningar till statliga myndigheter. Under hösten gick omkring 200 personer från ett sjuttiotal myndigheter utbildningar i jämställdhetsanalys. Basmetoden omfattar inventering av verksamheten, analys och diskussion om åtgärder.
–Detta är ett område som kan kännas svårt och diffust, men deltagarna tycker att de får verktyg som de kan arbeta med. I utvärderingarna får vi många detaljerade svar på hur deltagarna tänker använda det de lärt sig.
Regeringskansliet i frontlinjen
Målet är jämställdhetsintegrering, vilket betyder att man i alla led av planering och beslutsfattande ska ta hänsyn till kön. Först ut med att pröva arbetssättet var Regeringskansliet. Ett viktigt genombrott, anser Ann Boman.
–Varje handläggare i Regeringskansliet måste nu förstå att de inte kan lämna ifrån sig något underlag utan att ha gjort en jämställdhetsanalys.
Hon efterlyser dock tydligare styrning från regeringens sida gentemot myndigheterna.
–På de myndigheter som regeringen givit ett tydligt uppdrag händer det saker. Försvaret och länsstyrelserna är exempel på det.