Majoritet kvinnor på nya tjänster i staten

FÖRDJUPNING: ARBETE2007-02-20

Fyra av fem tjänster i staten kräver akademisk utbildning. Det ökar chanserna för kvinnor, som är mer välutbildade än män, att göra statlig karriär.

–Väldigt mycket talar för att staten blir en kvinnodominerad sektor. Där är utbildningskraven högst, och arbetsinnehållet kanske också kräver det.

Det säger Christer Romilson, ordförande i Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår.

60 procent av extratjänsterna

Ett stickprov på hur det är med den saken är de 1250 extratjänster som de statliga myndigheterna förra året fick pengar till. Myndigheterna fick söka medel för att tidigarelägga anställningar av akademiker inför kommande stora pensionsavgångar. Med nuvarande könsfördelning i staten skulle man ha anställt 52 procent män och 48 procent kvinnor.

Så blev det dock inte. De nya akademikertjänsterna besattes till 60 procent av kvinnor. På universitet och högskolor gick 56 procent av jobben till kvinnor.

Biståndsmyndigheten Sida fick pengar till tolv tjänster. Nio av dem som anställdes var kvinnor. Men det är inte hela bilden. Tittar man på alla Sidas rekryteringar de tre senaste åren ser det ut så här:

  • 2004 fick kvinnor 23 av 47 tjänster (53 procent)
  • 2005 fick kvinnor 67 av 102 tjänster (66 procent)
  • 2006 fick kvinnor fick 103 av 145 tjänster (71 procent).

Höga krav på Sida

–Kvinnorna är mer meriterade och har mer relevant erfarenhet, kommenterar Johan Hansson, personalansvarig för Sidas Europaavdelning och tillförordnad personalchef. Och då är det de som ska ha jobben.

Sida är en av Sveriges intressantaste arbetsplatser, enligt enkäter bland svenska studenter. Biståndsmyndigheten har kunnat höja ribban när det gäller kvalifikationskraven eftersom man får så många välmeriterade sökande, berättar Johan Hansson.

Att så många kvinnor tar sig igenom nålsögat beror enligt honom på att de skaffat sig breda språkkunskaper och erfarenhet av utvecklingssamarbete, exempelvis som volontärer.

Sida har tidigare varit en arbetsplats med jämn könsfördelning, sammansättningen har legat inom intervallet 40-60. Detta är också ett uttryckligt och prioriterat mål för myndigheten.

Hur ska man få mer män?

Men den ramen har sprängts nu; kvinnornas andel är över 60 procent. I Sidas årsredovisning för 2005 talas om ett »överskott av kvinnor« och att man ska »fokusera på könsfördelningen inom verket vid rekrytering«. Frågan är dock hur Sida ska nå en utjämning, med tanke på att statliga myndigheter endast får anställa utifrån förtjänst och skicklighet.

–Inga jobb gynnas av ensidig könsdominans, kommenterar Christer Romilson. Men män har ju dominerat i alla tider, så det är inget jätteproblem om kvinnor skulle göra det ett tag.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA