Lönsamt – mänskligt och i pengar
Om bara fem procent av dem som har sjuk- eller aktivitetsersättning kan komma i arbete är det en jättevinst för demokratin och samhället, säger Bengt Persson, Försäkringskassans projektledare i Revectis.
I den egenskapen fungerar han som länk mellan kassans företrädare och projektet. Han driver projektet framåt och ansvarar för att budget hålls, avgör vilka som får delta och bedömer om någon ska sluta i förtid.
Varför köper Försäkringskassan in tjänster till Revectis i stället för att göra jobbet själv?
–Vårt uppdrag är att bedöma rätten till ersättning och betala ut denna. Vi saknar kompetens att göra de utredningar som företaget Personalservice gör.
Projektet Revectis kostar 25,8 miljoner kronor. Är det ekonomiskt försvarbart att lägga ut så mycket på 220 personer?
–Ja. I stället för att bli kvar i socialförsäkringssystemet kommer projektdeltagarna ut i arbetslivet. I genomsnitt kostar en person med sjukersättning 150 000 kronor om året. Genomsnittsdeltagaren är 44 år och kan ha 20 år kvar att få ut ersättningar. Det motsvarar en kostnad på 3 miljoner kronor per person om vi inte gör något.
Du tycker inte att man ska se det hela »kameralt«. Hur ska man då se det?
–Människor ska kunna arbeta så mycket de klarar av och få ett bättre liv. En del av dem som får sjuk- eller aktivitetsersättning kan inte arbeta alls. Det har Försäkringskassan inte alltid klart för sig. Om vi genom Revectis ser vilka som saknar arbetsförmåga behöver inte Försäkringskassan starta nya åtgärder för deras räkning.
För att personer med nedsatt arbetsförmåga ska få anställning brukar samhället betala arbetsgivarna. Det kostar ju också?
–Skillnaden är att samhället då betalar för att en människa gör något i stället för att göra ingenting. Jag utgår från att arbetsförmedlingen beslutar om lönebidrag till de arbetsgivare som anställer dem som kommer från Revectis. En kille som aldrig fått den chans han borde haft, som Linus Fritzin [se huvudartikel], har genom projektet fått möjlighet till arbete. Hur många Linusar finns det? Man kan inte förutsätta att människor saknar arbetsförmåga bara