Lägre i tak på jobbet

FÖRDJUPNING: ARBETSMILJÖ2008-06-03

Stress, höga krav på jobbet och bristande kontroll över det egna arbetet präglar alltjämt många ST-medlemmars arbetsmiljö. Men det har blivit något bättre – dock inte överallt. Det visar STs nya arbetsmiljöundersökning.

Drygt var fjärde ST-medlem anser att det blivit lägre i tak på jobbet under de senaste fem åren. Särskilt negativ har utvecklingen varit inom Försäkringskassan.

Att det är högt i tak på en arbetsplats betyder att man som anställd öppet kan uttala sig kritiskt på jobbet och påtala brister utan att råka ut för repressalier. På arbetsplatser med lågt i tak, däremot, breder tystnaden ut sig – en tystnad som är ett arbetsmiljöproblem.

– Ja, man upplever att det är lågt i tak, säger Christina Eklöf, arbetsmiljöansvarig i avdelningsstyrelsen för ST inom Försäkringskassan. Nyligen tog jag upp det med vår personaldirektör, som tyckte det är olyckligt att man behöver lyfta frågan.

Försäkringskassan har stöpts om från 21 självständiga kassor till en centralstyrd myndighet. Friheten att ta självständiga beslut på lägre nivåer är därför nästan obefintlig, enligt Christina Eklöf.

Hon berättar att flera chefer slutat med kort varsel och med krystade förklaringar.

– Som medarbetare drar man ofta egna slutsatser om varför människor slutar – och det behövs inte många sådana händelser för att människor ska bli tysta.

Ett nytt begrepp har också dykt upp inom myndigheten: Man ska vara »lojal« med sin chef och Försäkringskassan. Ordet lojal har fått en obehaglig innebörd för många. Allt det här avspeglas i STs undersökning, säger Christina Eklöf.

Längre till besluten

På Försäkringskassan i Uppsala känner handläggarna Daniel Axelsson och Daniel Gunhamre inte riktigt igen den bild som ges. Här är det för hög arbetsbelastning men klimatet är öppet på enheterna, tycker de. Enligt dem är ingen heller rädd för att framföra kritik – och chefen tar till sig den.

– Men det är svårt att veta vad av vår kritik som går vidare högre upp, säger Daniel Gunhamre.

Förr kunde man påverka sin situation mer, men nu känns det längre till besluten, menar Daniel Axelsson.

– Samtidigt är det lättare att prata med chefen, som sitter mitt bland oss i kontorslandskapet, tillägger han.

Båda framhåller att omorganisationen inom Försäkringskassan lett till mycket oro och tryckt stämning.

Oklarhet skapar rädsla

Den rädsla som märkts har varit knuten till oklarhet över vad som gäller i den nya organisationen och var medarbetarna skulle placeras, säger Pia Forsberg, STs sektionsordförande vid Försäkringskassan i Uppsala.

– Kritik kring de frågorna och frustration hos medlemmarna har kommit fram på stormöten. Det är inte konstigt med de rockader medlemmarna utsatts för. En del av dem har undrat vart skratten på jobbet tagit vägen.

Det är just inom Försäkringskassan som utvecklingen varit mest negativ, både när det gäller möjligheterna att framföra intern och offentlig kritik.

Men även på andra arbetsplatser har det under de senaste åren skett en förändring till det sämre.

Det gäller särskilt kritik som framförs offentligt: Bland samtliga svarande är det 28   procent som anser att det blivit lägre i tak för sådan kritik – att jämföra med de 11 procent som anser att det blivit högre i tak. När det gäller intern kritik är siffrorna 24 respektive 16 procent.

Ungefär sex av tio tillfrågade ST-medlemmar anger att öppenheten på arbetsplatsen varken blivit sämre eller bättre.

Kritik kan straffas

I runda tal 30 procent av de svarande säger sig känna till att kritiker »straffats« på något sätt. Repressalierna kan vara olika – den drabbade kan ha fått sämre löneutveckling eller arbetsuppgifter, blivit förbigången vid tjänstetillsättningar, uppsagd eller »utlöst«, eller illa behandlad på annat sätt. 12 procent svarar dock att kritiker också fått uppskattning från ledningen.

Enligt rapporten kan flera av resultaten tyda på att öppenheten för kritik på arbetsplatsen debatterats mindre på senare tid än vid tiden för förra undersökningen, år 2001. Initiativen för att öka öppenheten från ledning och fack tycks ha minskat något.

I rapporten konstateras att inget tyder på förbättringar jämfört med 2001. Det är något som oroar ST.

Ministern oroad

Även Mats Odell, minister med ansvar för den statliga förvaltningen, ser allvarligt på den bild rapporten visar. Vid sitt anförande när STs kongress öppnades kommenterade han undersökningen.

– Det är en fullständigt oacceptabel utveckling om det är så att våra medarbetare tycker att det är lågt i tak, sade han.

Mats Odell sade att han tänkte ta upp frågan i sina kontakter med myndighetschefer, och kopplade den till regeringens arbete med värderingsfrågor i förvaltningen:

– Det här är i högsta grad en värdegrundsfråga som har med människosyn att göra.

Christina Eklöf
Christina Eklöf

ARBETSMILJÖRAPPORTEN

  • STs arbetsmiljörapport bygger på en enkätundersökning som Statistiska centralbyrån gjort under oktober till december 2007.
  • Sammanlagt 3 364 ST-medlemmar besvarade cirka 100 frågor om arbetsmiljön.
  • Svarsfrekvensen var 65 procent.
  • Förutom värden för hela ST särredovisas ett antal avdelningar och områden.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Inga (ej verifierad) tis, 06/24/2008 - 14:35
Instämmer i detta. Likadant i kommunernas förvaltningar.
Vissa uppfattas som hot i organisationen och motas bort, ja till och med hotas. Tack för att ni tar upp ämnet, det är på tiden.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA