Bild: Colourbox

Lagom färgstarkt fungerar bäst

FÖRDJUPNING: FÄRG2013-05-13

Våra hjärnor aktiveras av starka, varierade och varma färger. Men sådana miljöer kan också skapa stress. Därför bör arbetsplatser färgsättas med viss försiktighet.

När människor världen runt tillfrågas om sina favoritfärger hamnar blått i topp, följt av rött, grönt, lila, orange och så gult på bottenplatsen. Men preferenser kan ruckas: får det gula lite rött i sig blir det mer populärt. Och den som älskar rött kan bli stressad och göra fler fel i ett rödmålat arbetsrum, eftersom rött stimulerar hjärnan mer än exempelvis blått.

Våra känslor inför färger kan också påverkas av kulturella normer. Arkitekten Maud Hårleman testade människors reaktioner i olika färgsatta rum.

– Rosa väckte de starkaste reaktionerna, för och emot. Alla uppfattade en sorts feminin och emotionell värme, men inte alla gillade det. Orange sågs däremot som vänligt och ofarligt, och med grönt och blått gick tankebanorna mot fritid och lugn och ro.

Utåtriktade människor tycks ha en högre acceptans för färgstarka miljöer än inåtvända. Men stämningsläget för dagen och arbetsuppgifternas natur kan också inverka. I repetitiva arbeten kan en starkare färgstimulans uppskattas.

Eftersom färg kan upplevas så olika måste den som ska färgsätta en arbetsplats försöka hitta en medelväg, tycker arkitekten Karin Fridell Anter, docent på Arkitekturhögskolan i Stockholm.

– Alltför starka kontraster är ansträngande för synen. Men om de är för få upplever man miljön som skum och skymningsaktig. Det behövs färgklickar.

Kallt och varmt ljus

Belysning och infallande dagsljus påverkar vår upplevelse av färg inomhus. Glödlampor ger den varmaste belysningen. Dagsljus är kallt, och kallare i norr – än i söderläge. Varma färger i ett södervänt rum upplevs som den mest positiva miljön, visar färgexperiment. Rum åt norr med kalla färger uppfattas dock ofta som fräscha och spännande.

»För mycket vitt och grått«

Vilka färger får de arbetsplatser som byggs nu? Berit Bergström på NCS Colour tycker att det är för mycket vitt och grått. »Det blir en falsk trygghet, att det aldrig blir fel. Men det blir för lite stimulans, och alla skavanker syns. På arkitektkontoret Tengbom ser dock arkitekten Kristina Jonasson en trend mot starka signalfärger, sjuttiotalsfärger. »Vi bygger mycket öppna kontor där man behöver skapa mer hemkänsla, och då krävs en mer varierad färgsättning.« 

Kontraster hjälper synskadade

För människor med nedsatt syn är kontraster i färgsättningen viktigt. Exempelvis kan dörrposter målas mörka.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA