Konst och poesi fyller Magnus fritid

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-01-13

Magnus Pysak Carestam är ST-medlem och arbetar som handläggare och handledare med tandvårdsstöd på Försäkringskassan i Göteborg. Men på fritiden är han konstnär och poet.

Hur kom det sig att du började måla?

– I början av 90-talet började jag intressera mig för konst över huvud taget. Jag spelade i olika hårdrocksband och skrev en del musiktexter, och det utvecklades till att mer och mer bli poesi. Och jag fick för mig att jag skulle kunna använda bilderna jag hade i huvudet till att börja måla. Så jag tog ut mina sparade medel och gick och köpte material. Det är en ganska dyr hobby, men jag har haft förmånen att få sälja rätt mycket på de utställningar jag har haft. Det går väl ungefär jämnt upp.

Hur hittar du dina motiv?

– Jag jobbar mycket med linjer som jag drar i ett obrutet mönster så att det bildas olika fält. Sedan vrider och vänder jag på mina dukar och tänker »Vad skulle det här kunna bli?«. Själv kallar jag min stil för geometrisk konstruktivism – jag har inte kommit på något bättre.

Är det något du sett förut?

– Först flera år senare fick jag veta att en svensk konstnär som hette Pierre Olofsson målade något liknande på 50-talet. Men hans grejor var mera abstrakta, för även om min konst är abstrakt föreställer den någonting ändå.

När upptäcker du vad det föreställer?

– Det är när jag dragit linjerna, som jag upptäcker vad det skulle kunna bli för motiv. Sedan gäller det att hitta en passande färgkombination. Jag fyller de olika fälten med färg. Det blir oftast starka färger. På senare tid har det blivit mycket djur. Fåglar, drakar, ormar, hundar...

Jag tänker mig att det är som om du gjorde din egen målarbok, och sedan fyller fälten med färger.

–Javisst, så skulle man kunna säga.

Har du några utställningar framför dig just nu?

– I månadsskiftet januari-februari är jag med på en samlingsutställning i Falkenberg. Och sedan en separatutställning i Göteborg.

Hur många tavlor målar du på ett år?

– Periodvis skriver jag väldigt mycket och då koncentrerar jag mig väldigt mycket på det. Men det kan bli 15 till 25 tavlor per år. Inför utställningar blir det ofta lite panik att skapa verk.

Vad skriver du för något?

– Jag har bekostat och gett ut flera diktsamlingar. Den första lät jag trycka själv 1996. Den heter Poems from the morning och var helt på engelska. Sedan har jag skrivit fem på svenska. Också dem har jag låtit trycka och distribuerat själv. Det finns inte något jätteintresse för poesi direkt.

Har du några förebilder?

– Det är klart att man tittar och blir imponerad, men jag har ändå försökt göra min egen grej. Den jag kan nämna som något slags föredöme är Vasilij Kandinskij. Jag tittar också gärna på van Gogh och Vermeer. De var oerhört skickliga.        

En del av Magnus Pysak Carestams tavlor finns på
www.magnuscarestam.com

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA