Känner inte till några utvärderingar

FÖRDJUPNING: MINISTERN2009-10-20

Trots att arbetsplatser med tiotusentals statligt anställda slagits ihop under 2000-talet finns mycket få uppföljningar och utvärderingar. Förvaltningsminister Mats Odell säger sig inte känna till vad som gjorts.

– Det är en trend att slå samman myndigheter, men det finns liten kunskap om vad det innebär, säger riksrevisor Claes Norgren på Riksrevisionen.

Riksrevisionen ska nu börja fylla igen kunskapsluckorna genom ett projekt om Skatteverket, Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten, som lagt ned lokala och regionala myndigheter och skapat så kallade enmyndigheter.

I en annan granskning ska Riksrevisionen undersöka effekterna av de omlokaliseringar av myndigheter som den förra regeringen gjorde, för att stötta kommuner där försvaret lade ned regementen.

Förvaltningsminister Mats Odell säger till ST Press att han inte känner till om det förekommit någon ordentlig utvärdering av myndighetsfusioner.

Vad finns det för grund att hävda att en fusion är en effektivisering?

– Ett exempel är våra 21 länsstyrelser som till för inte så länge sedan hade 21 löneadministrationer. Jag tror inte att det finns någon privat verksamhet, som finns över hela landet, som hade kunnat överleva med 21 lönekontor.

STs ordförande Annette Carnhede tycker att det är allvarligt ur ett medborgarperspektiv att man inte kan se effekterna av fusioner och andra omorganisationer.

– Det kanske blir effektivare, men i annat fall innebär omorganisationerna bara besvär för personalen. Och det kan ta år att komma upp till den servicenivå man haft innan. Regeringen måste ta ett större ansvar här.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA