Jobba mer för högre pension
Vinnarna i dagens pensionssystem är de som börjar arbeta tidigt, jobbar heltid under många år och har tjänstepension.
Varje år avsätts 18,5 procent av din lön upp till 35 000 kronor i månadslön till den allmänna pensionen. Den största delen, 16 procent,
går till inkomstpensionen medan 2,5 procent går till premiepensionen.
– Premiepensionen är den del där du själv placerar dina pengar. Tanken är att skapa möjlighet till lite högre avkastning, säger Monica Petersson, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.
Men premiepensionen har inte särskilt stor betydelse. I normalfallet utgör den bara ett par hundralappar av pensionen varje månad.
Monica Petersson tycker inte att man ska använda sig av någon av de olika förvaltare som ringer upp och erbjuder placeringshjälp.
– För att man som sparare inte ska förlora på affären, måste förvaltningsföretaget lyckas placera premiepensionen så att man får tillbaka sin årliga avgift. Sedan måste värdeutvecklingen vara ännu bättre om det ska bli lönsamt.
Eftersom hela livets inkomster räknas i dagens pensionssystem är vinnarna de som börjar jobba tidigt, jobbar länge, jobbar heltid och har tjänstepension.
– Förutom att sträva efter en lön som ger maximal pension kan dessa faktorer fungera som riktlinjer om man vill få upp sin pension. Den som är ung ska därför fokusera på att skaffa ett jobb. För den som är äldre är det viktigt att arbeta heltid och gärna planera för att arbeta längre än till 65, säger Monica Petersson.
Många pensionssparar också privat och de flesta som arbetar har även tjänstepension, oftast tack vare fackens kollektivavtal.
– Att ha tjänstepension blir allt viktigare. Förutom din framtida lön är tjänstepensionen det första du ska ta upp med en ny arbetsgivare, säger Monica Petersson.
Höjd pensionsålder att vänta
Pensionsåldersutredningen föreslår att pensionsåldern höjs till 66 år 2019 och att den sedan följer medellivslängden. Utredningen föreslår också att man från 2015 ska kunna gå i pension först vid 62 års ålder. Rätten att kvarstå i anställning föreslås förlängas till 69 år från 2016.
Privat pension bara 5 %
15 500 kronor i månaden var den genomsnittliga totala pensionen 2010. Punkterna visar genomsnittspensionens olika delar.
- Allmän pension: 74%
- Tjänstepension: 21%
- Privat pension: 5%
7-8 %
7–8 procent. Så mycket mer kan du få i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget, enligt Pensionsmyndigheten.
64,6 år
64,6 år var medelpensioneringsåldern 2012.
Expertens tips för bättre pension
- Försök få upp din lön.
- Jobba heltid.
- Se till att du har tjänstepension.
- Dela på föräldraledighet.
- Arbeta om möjligt längre än till 65.
- Planera i tid, gör en pensionsprognos på www.minpension.se.
- Det lönar sig inte alltid att spara privat i ett avdragsgillt pensionssparande.