Pengar avgör inte pensionsbeslut

PENSION2014-09-10

Hur mycket pengar man får vid arbete eller pensionering är inte det avgörande för människor när de fattar beslut om att gå i pension eller inte. Det framgår av en ny rapport från IFAU.

Pengarna tycks spela viss roll för när man pensionerar sig, men förklarar inte de övergripande pensionsmönstren. Det visar en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Granskningen har omfattat hela den svenska befolkningen mellan 50 och 69 års ålder under perioden 2001-2008. Forskarna har studerat hur ekonomiska drivkrafter – förutom ålders- och förtidspension även tjänstepension, inkomstförsäkringar, inkomstskatt och olika behovsprövade bidrag – påverkar tidpunkten för pensionering. Slutsatsen är att ekonomin spelar roll, men att effekten är relativt liten.

Individer med sämre hälsa och lägre utbildning påverkas något mer än andra, men även för dessa grupper är effekterna relativt små.

”Vi ser att ekonomiska drivkrafter har betydelse för pensionstidpunkten, men att de inte på egen hand kan förklara de svenska pensionsmönstren. Att till exempel betydligt fler i gruppen 60–64 år är kvar i arbetslivet 2008 jämfört med 2001 tror vi inte bara beror på ekonomin, utan även förändrade normer eller bättre hälsa”, kommenterar Lisa Laun i ett pressmeddelande.

Lisa Laun har skrivit rapporten tillsammans med Per Johansson och Mårten Palme.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA