Jobb i norr kris i Lidköping

FÖRDJUPNING: FLYTTEN2005-10-18

Beslutet att omlokalisera statliga jobb har påverkat Försäkringskassans första år som myndighet på ett oväntat sätt. Verksamheter flyttas från samtliga kontor till Arvidsjaur och Östersund. I det redan hårt drabbade Lidköping försvinner ytterligare 25 jobb.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Lidköping, den gamla staden vid Vänern, med privilegier från 1400-talet, har bara under de senaste två åren avlövats på statlig verksamhet, som antingen krympts, rationaliserats bort eller centraliserats till Skövde. I en kommun med 37 000 invånare blir det svårt att ersätta dessa jobb.

När storlänet Västra Götaland bildades 1999 slogs försäkringskassorna i Bohuslän, Göteborg, Skaraborg och Älvsborg ihop. Den nya försäkringskassans ekonomi-, inköps- och personaladministration koncentrerades till Lidköping, även om enstaka personer fick arbeta kvar i Borås och Göteborg.

Arbetar på som vanligt

– Det har varit stort nog att hantera Försäkringskassans löner i ett enskilt län, och då har det endast handlat om 2 500 anställda. Hur ska det då inte bli för dem i Östersund att ta hand om 16 000 anställdas löner och avdrag! Av erfarenhet vet vi också att kulturkrockar förekommer och att det tar lång tid att bygga upp nya rutiner, konstaterar Helena Jonsson, sektionschef för lönekontoret i Lidköping.

Regeringens flyttbeslut blev känt redan i maj. Fram till den 1 juli 2006, då lönehanteringen lämnas över till Östersund, ska verksamheten i Lidköping bedrivas som vanligt.

Vid samma tidpunkt flyttas även redovisningen, men när inköp och upphandling ska flyttas (och vart) är ännu inte helt klart.

– Det finns naturligtvis en oro bland de anställda, speciellt bland dem som ännu inte fått nya arbetsuppgifter. Samtidigt känner alla en yrkesstolthet och en stor lojalitet med kassan och vill lämna över en verksamhet som är intakt, säger Ingrid Adolfsson, sektionschef för redovisning.

Söker nya jobb

Av enhetens 15 anställda går en i pension under oktober; övriga fortsätter att söka nya jobb. Alla har lämnat in sin intresseanmälan till personalavdelningen som bevakar eventuella vakanser.

För lönekontorets åtta anställda ser framtiden betydligt ljusare ut: Sex av dem har fått nya jobb.

På enheten inköp och upphandling berörs tre personer, men det är ännu inte klart vilka uppgifter som koncentreras och vad som behålls i länen, berättar sektionschef Elisabeth Wellner.

Vad som väntar berörda sektionschefer är också ovisst. Ingen av dem har tänkt flytta till Arvidsjaur eller Östersund.

– Vi har alla arbetat på Försäkringskassan i mer än 25 år. Innerst inne tror jag att det ordnar sig även för oss, säger Helena Jonsson.

Uppbackning behövs länge

Hur arbetsuppgifterna ska lämnas över i praktiken utreds fortfarande i olika projekt. Det troliga är att några kassor i taget lämnar över sin del till mottagaren och att gammal personal därefter finns på plats i Östersund i några månader.

– På längre sikt tror jag att koncentration kan vara bra för verksamheten, som då blir mer likformig. Man får också enhetliga avtal och riktlinjer. Samtidigt blir det hela stort och opersonligt. Det går knappast att ge de anställda den service de är vana vid idag, säger Helena Jonsson.

För upphandling och inköp är det däremot bra att kunna utnyttja sin storlek för att få affärsmässiga avtal. Dessutom kan man skapa rationella inköpsrutiner, påpekar Elisabeth Wellner.

Till sommaren flyttar Försäkringskassan i Västra Götaland sin administration för inköp, löner och redovisning från Lidköping till Östersund eller Arvidsjaur. Men sektionscheferna Elisabeth Wellner (från vänster), Helena Jonsson och Ingrid Adolfsson tänker
Till sommaren flyttar Försäkringskassan i Västra Götaland sin administration för inköp, löner och redovisning från Lidköping till Östersund eller Arvidsjaur. Men sektionscheferna Elisabeth Wellner (från vänster), Helena Jonsson och Ingrid Adolfsson tänker

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA