Norrländsk situation i Lidköping

FÖRDJUPNING: FLYTTEN2005-10-18
Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Om jag ser något positivt i att Försäkringskassan blivit myndighet? Det skulle i så fall vara att vi nu kan kräva att bli lönemässigt jämställda med andra statligt anställda. Men om ST lyckas med det, återstår att se, säger Christina Kvist.

Den kanske största nackdelen med förstatligandet är, enligt henne, att allt fler beslut om Försäkringskassans verksamhet nu fattas långt borta och över de anställdas huvuden. Som exempel nämner hon kravet på länskontoren att spara 20 procent fram till 2008.

– För Västra Götalands del gjorde vi en jättebesparing vid sammanslagningen av fyra försäkringskassor för sex år sedan. Jämfört med många andra kassor har vi redan ett väldigt litet länskontor.

På Försäkringskassan arbetar Christina Kvist med omprövningar och besvär. På sin fritid representerar hon vänsterpartiet i kommunfullmäktige och -styrelsen.

Som politiker oroar hon sig naturligtvis över den tilltagande arbetslösheten i kommunen och över indragningar av statlig verksamhet under de senaste åren.

– Lidköping är idag i samma situation som många Norrlandskommuner, men det låtsas inte regeringen om. Hade det varit ett enda stort företag eller hela Såtenäs flygflottilj som försvunnit, så hade vi kanske fått blickarna på oss.

Christina Kvist efterlyser stödmedel som kan hanteras snabbare och mer lokalt.

– Det kan ju inte vara regeringens mening att folk ska vara arbetslösa i åratal innan det kommer ersättningsjobb till en ort.

Tänkte regeringen på hur det skulle bli på jobbgivarorterna? frågar Christina Kvist. Foto: Mikael Ljungström
Tänkte regeringen på hur det skulle bli på jobbgivarorterna? frågar Christina Kvist. Foto: Mikael Ljungström

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA