»Jätteviktigt visa att facket jobbar med värdegrundsfrågor«
STs arbete med HBT-frågor handlar i grunden om att alla ska ha en god arbetsmiljö och känna sig inkluderade. Det säger polisanställde Magnus Alensand, som arbetar med HBT-frågor inom ST och representerar förbundet i det fackliga HBT-nätverket Fritt fram.
– Man ska kunna gå till sitt jobb och må bra. Och man ska bli bedömd efter vad man gör och kan, inte vem man är.
ST ska genomföra flera evenemang kring HBT-frågor under året. Förbundet kommer att hålla seminarier under sommarens Pridefestival i Stockholm och under Almedalsveckan. Nätverket Fritt fram deltar vid idrottstävlingen Workers out i Köpenhamn och i andra Pridearrangemang i Sverige.
ST ska också utarbeta en databaserad interaktiv utbildning i HBT-frågor för medlemmar och förtroendevalda. Attityder handlar delvis om kompetens, påpekar Magnus Alensand.
Det finns undersökningar som tyder på att homosexuella, bisexuella och transpersoner är fackligt anslutna i lägre utsträckning än heterosexuella. Magnus Alensand tror att en förklaring kan vara att de upplever att facket inte agerar för dem.
– Därför är det jätteviktigt att visa att man jobbar med värdegrundsfrågor.
Han understryker också betydelsen av att ledningen på arbetsplatsen visar vägen.
– Inom polisen i Stockholms län har vi en länspolismästare, Carin Götblad, som har drivit frågorna med hjärtat. Hennes engagemang har varit oerhört viktigt för mig och för andra anställda.