Jämställdhet når inte in i hemmen

FÖRDJUPNING: VÄSTAFRIKA2009-11-10

Jämställdhet är mer än lika lön för lika arbete. Insikten växer sig allt starkare i västafrikanska Togo, där kvinnan kallas »hushållsministern«, där polygami är tillåtet och där en hustru måste ha mannens tillstånd för att gå på fackmöte.

Ingen kvinna, inte ens en kvinnlig minister, får försumma hushållet! Även om man har tjänstefolk accepterar mannen inte att bli serverad mat av någon annan än hustrun.

Nadou Lawson, fackordförande på Togos finansministerium, spänner ögonen i mig för att inpränta utgångsläget för kvinnor som vill engagera sig utanför hemmet. Hon har en auktoritet som gör att jag undrar vilken man som skulle våga säga emot henne, men hon säger att även hon blir ifrågasatt.

– Om en kvinna når en position tror folk att hon inte kommit dit av egen kraft, utan att man exempelvis har en relation med chefen. Och kvinnorna skyller på sig själva om de misslyckas.

Lika lön – men olika skatt

Statligt anställda i Togo har sedan länge tarifflöner som är lika för kvinnor och män. Men, som många påtalar, kvinnor möter ofta misstro från chefer och har svårare att göra karriär. Och skattesystemet diskriminerar kvinnor oavsett sektor. När man bildar familj och skaffar barn höjs skatten för kvinnor, medan mannens skatt sänks.

– Föreställ er att makt och resurser i ett samhälle är starkt ojämnt fördelade mellan exempelvis kristna och muslimska grupper. Det skulle vara mer synligt än skillnaderna mellan kvinnor och män.

STs internationella sekreterare Karin Brunzell inleder diskussionen på en jämställdhetskonferens som förbundet arrangerar i Togos huvudstad Lomé. Hon utmanar deltagarna från Togo, Niger och Tchad att inte bara tala om formell jämställdhet, utan också exempelvis om hur ansvaret för hem och familj fördelas mellan makar.

Kvinnoanpassade mötestider

Men det är få som tar upp den tråden – kanske uppfattas omförhandlade »kontrakt« om hemarbetet fortfarande som bortom möjligheternas gräns. Samtalet fokuserar i stället på hur kvinnor ska kunna vara aktiva i facket och samhället trots fortsatt totalansvar för hushållet.

Ett problem sägs vara motstånd från mannen när hustrun ska gå på möte. Men ordföranden för den statliga fackfederationen i Togo, Mathieu Agonglovi, har svårt att se svårigheten.

– Vi män kan ju tala med maken, kanske ta en öl tillsammans, säger han.

Amina Hongressem från Niger berättar att facket har möten på helgerna för att kvinnor ska kunna delta, och togolesiska Obim Kafui säger att de för sin del träffas vid lunchtid. Men Djibo Hassoumi från Niger tycker att morgonmöten är bättre, eftersom kvinnor måste hem och ge mannen mat under lunchrasten.

– Kvinnan måste ha modet att informera sin man: »från den och den tiden är jag där, sedan kommer jag hem och serverar dig«.

Nadou Lawson.
Nadou Lawson.
Djibo Hassoumi.
Djibo Hassoumi.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA