”Inte aktuellt bilda gemensamt statligt fack”
Utökat samarbete eller samgående med TCO är inte aktuellt för Sacos del, deklarerade Saco-ordföranden under kongressen i november. Saco-förbunden vill även framöver bygga sin verksamhet på en utbildnings- och yrkesgemenskap.
Saco bildades för att yngre läkare, veterinärer, tandläkare, jurister, ekonomer och andra akademikergrupper tyckte att det behövdes yrkesorganisationer som kämpade för dem som hade skaffat sig kunskap och för att de även skulle få användning för sina kunskaper, förklarar Saco-ordföranden Anna Ekström.
– Saco kommer därför att finnas precis så länge som förbunden tycker det är bra med en samlad organisation för akademiska yrkesförbund.
Det är alltså utbildning och yrke – inte arbetsplats – som avgör vem som får tillhöra ett Saco-förbund. Därför är det inte heller aktuellt att bilda ett gemensamt ”statligt” fack, säger Anna Ekström.
Yrken har ”akademiserats”
Att Saco-förbund under de senaste åren organiserat icke-akademiker, tycker hon inte är så märkligt.
– Grundprincipen för oss är att det för ett medlemskap krävs 120 högskolepoäng, motsvarande tre år på högskolan.
– Men många av våra förbund har en ”ventil” i sina stadgar. Enligt den kan en person, som en längre tid utfört ett arbete som man idag kräver treårig högskoleutbildning för, få medlemskap även utan 120 poäng.
Många yrken har också ”akademiserats” i rask takt, bland annat på grund av det ökade antalet högskoleplatser, som i sin tur fått arbetsgivare att ställa högre krav, trots att innehållet i arbetsuppgifterna inte ändrats nämnvärt.
Hjälp med lönen viktigt
STs förtroendevalda klagar ibland över att de får sköta det lokala fackliga grovarbetet, medan Sacos representanter främst ägnar sig åt löner.
– Att få hjälp med lönen är väl inte det sämsta. Det rankas av våra medlemmar väldigt högt, liksom trygghetsfrågorna och allt som har med yrke och utbildning att göra.
Att värna akademikers intressen är enligt Anna Ekström viktigt: Har man kämpat i många år och skuldsatt sig för att ta sin examen, så vill man få betalt för mödan och utlopp för sina kunskaper.
Trots att samarbetet mellan Saco och TCO fungerar bra och ”i princip problemfritt” såväl inom som utanför Sveriges gränser, är frågan om en sammanslagning ointressant.
– Så länge förbunden vill ha ett Saco så är det mitt jobb att se till att de har en bra centralorganisation.
Fack i staten
o ST organiserar 65 000 anställda inom den statliga sektorn.
o Saco-S har 75 000 medlemmar och organiserar omkring en tredjedel av samtliga tjänstemän.
o Av Juseks 71 000 medlemmar finns drygt 19 000 inom den statliga sektorn.
o Av Sveriges universitetslärarförbundets (Sulf) 20 000 medlemmar är 17 900 statligt anställda.
o 16–17 procent av 244 000 anställda inom den statliga sektorn är oorganiserade.