Hon hittar hem åt vilda katter

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-08-20

ST-medlemmen Nina Backheden letar efter ett nytt jobb och vill helst arbeta med att arrangera evenemang eller mässor. När hon inte söker arbete engagerar hon sig för hemlösa katter genom Föreningen Djurhjälpen.

Hur kommer det sig att du engagerar dig för just katter?

– De har så underbara personligheter. Jag bor själv med två katter som har varit vilda tidigare. Jag tycker väldigt mycket om att se hur de leker, pratar och utvecklas tillsammans. De har blivit helt tama nu. De både får och ger så oerhört mycket kärlek! Samtidigt har de en riktigt skön stil, de gör precis som de vill. Ingen kan bestämma över dem. Det tycker jag om.

Hur började intresset för dig?

– För ungefär fem år sedan ringde en kompis som redan var engagerad i föreningen. De hade hittat en kattkoloni på Värmdö med 80 eller 90 hemlösa katter. Jag åkte och hälsade på de här små grå katterna. När jag väl hade träffat dem var det ingen tvekan. Sedan dess är de självklara familjemedlemmar, som heter Silver och Stumpan.

Vad gör du i föreningen?

– Jag sitter i styrelsen och arbetar med att driva opinion. Vi berättar om hur viktigt det är att registrera och kastrera sin katt för att det inte ska bildas stora kattkolonier av förvildade katter. Vi tycker inte heller att man ska avliva friska katter. Vi får larm från människor som har hittat katter i hopknutna plastpåsar och nedstoppade djupt nere i soptunnor. Ibland står det lådor med katter som lämnats på trappan till vårt katthem, då känns det viktigt att kunna hjälpa.

Vad har varit roligast med ditt engagemang?

– Under en period har jag varit event-ansvarig i föreningen och arbetat med information, annonser, projektledning och att arrangera öppet hus. Det var väldigt roligt. Där har jag lite användning av mitt tidigare jobb på Posten. Jag arbetade på huvudkontoret innan det blev övertalighet. Jag var marknadsassistent och jobbade med försäljning och administration. Men sedan april är jag arbetssökande. Framför allt skulle jag vilja arbeta med att projektleda och planera event och mässor. Nu söker jag jobb på heltid, så i år blir det ingen långsemester. Men katterna får åka på lyxsemester ibland.

Lyxsemester, vart då?

– Till en kompis som bor på Adelsö med fem egna katter och en inhägnad trädgård. Annars vågar jag inte ha mina katter ute eftersom de har varit vilda en gång i tiden. Därför känns det bra att de kan vara där ibland. Där kan de springa omkring och bara lyxa sig.

ST-medlemmen Nina Backheden tillsammans med före detta vildkatten Silver.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmen Nina Backheden tillsammans med före detta vildkatten Silver.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA