»Jag njuter otroligt däruppe. Det är helt ofattbart vackert, man slappnar av och svävar i tystnaden«, säger ST-medlemmen Nicholas Eastop som här fotat en segelflygande vän från sitt eget plan.
»Jag njuter otroligt däruppe. Det är helt ofattbart vackert, man slappnar av och svävar i tystnaden«, säger ST-medlemmen Nicholas Eastop som här fotat en segelflygande vän från sitt eget plan.

Hittar himmelsk frid under molnen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-10-01

Efter arbetsveckan som intendent på Musik- och teatermuseet i Stockholm får ST-medlemmen Nicholas Eastop ett bokstavligt lyft. Han seglar ljudlöst tusentals meter ovanför den sörmländska naturen.

Som medlem i Eskilstuna flygklubb får du flyga med klubbens segelflygplan. Vad händer när du satt dig i planet?

– Jag bogseras upp med ett motorplan, och efter ungefär fem minuter kopplar jag loss och försöker hitta luftströmmar för att komma högre upp. Man cirklar upp i täta spiraler, upp till underkanten av ett moln. Sedan börjar det roliga!

Hur då?

– Jag njuter otroligt däruppe. Det är helt ofattbart vackert, man slappnar av och svävar i tystnaden. Och utsikten är fantastisk. Jag kan se till Stockholm, Örebro och Dalarna.

Hur kan planet hålla sig uppe?

– Genom termik, varm luft som stiger uppåt i blåsor. Jag har bara flygseglat i fyra år, men vana flygseglare kan se hur termiken är under ett visst moln. Grå moln är bra, särskilt om de har en fluffig vit topp. Om man inte hittar ny termik kommer man att sjunka långsamt till marken.

– Det är överraskande mycket fåglar runt planet, och de är till stor hjälp när det gäller att hitta termik. De blir som ledarhundar.

Hur högt och långt flyger du?

– Jag brukar flyga på 1 000–1 500 meters höjd, i sällsynta fall kan jag komma upp till 3 000 meter. Den längsta flygning jag gjort var på fem och en halv timme. Man sätter ett mål för dagen när man går upp.

Finns det risker?

– Segelflygning är normalt sett ganska riskfritt, man har ju inga motorer som kan krångla. Vid tävlingar finns en risk att krocka om det är många plan i luften, och man har alltid en fallskärm på sig. Det som annars kan hända är att man blir tvungen att landa i en åker, så man får ha anpassade kläder. Men jag har aldrig varit med om någon incident.

Och du känner dig lugn?

– Faktum är att jag har höjdskräck! När jag var i Paris och åkte upp i Eiffeltornet var jag jätterädd. Men i planet är det en annan känsla, jag känner mig trygg.

Vad blir nästa steg i din flygarkarriär?

– Jag drömmer om att bara sticka i väg, segla i många timmar och komma långt bort. Det är otroligt att man kan röra sig över så stora avstånd enbart med hjälp av solenergi.

Du har ett annat stort intresse i musik. Går det att kombinera med flygning?

– Just nu måste jag koncentrera mig på själva flygningen, men kanske så småningom. Då skulle jag nog ta filmmusiken till Elvira Madigan, den är långsam, lugn och fridfull. I akrobatisk flygning skulle jag kanske välja hårdrock.

  

Nicholas Eastop, intendent på Musik- och teatermuseet. Och segelflygare.
Nicholas Eastop, intendent på Musik- och teatermuseet. Och segelflygare.
Inlagt av Nicholas Eastop (ej verifierad) ons, 10/02/2013 - 15:22
Om ni blir sugna att testa, det är lätt! Hör av er till min flygklubben, www.efk.nu , +46 (0) 16 513489, och vi ordna så att ni kan kommer och flyger. Större grupper (arbetsplatsutflyckt?) inga problem!
Inlagt av Anders (ej verifierad) sön, 10/06/2013 - 22:09
Just provat på detta och det var helt otroligt! Har fått löfte av familjen om att ta an ny tur till sommare. Lycka till med flygningen

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA