Helhetssyn krävs för unga med störningar

FÖRDJUPNING: FÄNGELSER2003-07-29

Kriminalvården måste satsa på starka vårdkedjor för unga brottslingar, anser Steve Ericsson vid kriminalvårdsmyndigheten i Eskilstuna.

I juni 2001 presenterade han en rapport om unga män i fängelse. Deras problem är ofta komplexa – missbruk, neuropykiatriska störningar och kriminell identifikation – och behöver därför mötas med en differentierad vård med helhetssyn, var slutsatsen.

Steve Ericsson rekommenderade mindre grupper, särskild verksamhet, högre personaltäthet och utvecklade arbetsmetoder. Årskostnaden beräknades till 35 miljoner kronor, mindre än en procent av kriminalvårdens totala budget.

– Unga intagna håller på att bli kriminalvårdens största problem, säger Steve Ericsson. De åker runt i en disciplinkarusell från anstalt till anstalt, och slutar ofta i frivald isolering för att de gjort sig omöjliga.

En sjukdom satte under en tid stopp för Steve Ericssons fortsatta arbete, men nu har han påbörjat ett nytt projekt i samarbete med psykiatern Kjell Modigh. Syftet är att hitta både bättre former för omhändertagandet i fängelse och ett sätt att bygga nätverk inför frigivningen. Det gäller inte minst unga intagna med neuropsykiatriska diagnoser som damp och adhd.

– För dessa personer är frigivningen ett ännu större kaos än vistelsen i fängelse, säger Steve Ericsson.

Fotnot: Damp (Deficits in Attention, Motor control and Perception) betyder dysfunktion eller svårigheter med uppmärksamhet, motorik och varseblivning. Diagnosen adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) innehåller vanligen symptomen hyperaktivitet, impulsivitet och koncentrationssvårigheter.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA