Alla borde bära flytväst när de är ute i båt, säger havslivräddaren Per Tjernström. Varje dag simmar han två kilometer i havet för att hålla formen. Vid fototillfället var det knappt 13 grader i vattnet.
Bild: Thomas Carlén
Alla borde bära flytväst när de är ute i båt, säger havslivräddaren Per Tjernström. Varje dag simmar han två kilometer i havet för att hålla formen. Vid fototillfället var det knappt 13 grader i vattnet.

Han vill rädda liv

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-06-18

ST-medlemmen Per Tjernström, anställd vid Polismyndigheten region Väst, har en livsviktig hobby: livräddning. I Svenska Livräddningssällskapets regi lär han ut hjärt-lungräddning.

Hur uppstod det här intresset?

– Jag är gammal tävlingssimmare från Umeå. En kompis frågade mig om jag ville vara med på en uppvisning och rädda en person i Umeälven. Jag trodde det skulle vara lätt, men det visade sig vara ett tufft uppdrag. Jag älskar utmaningar och sökte mig till Livräddarskolan i Tylösand. Där utbildade jag mig till havslivräddare och sedan var jag fast.

Har du räddat någon?

– Ja, jag har räddat tre liv med hjärt-lungräddning.

Har du misslyckats någon gång?

– Ja, för många år sedan ombord på en bilfärja. Jag var med och försökte återuppliva en person som hade segnat ned livlös. Kaptenen på färjan vände tillbaka mot fastlandet där ambulans väntade. Det tog en halvtimme. Vi var två som hjälptes åt att göra hjärt-lungräddning i 45 minuter.

Vad hände?

– Tyvärr kunde vi inte rädda den här mannen. Efter en sådan händelse uppstår det många frågor: Gjorde jag rätt? Hade jag kunnat göra mer? Med dagens kunskap och tillgång till en hjärtstartare hade jag kanske kunnat hjälpa mer. Tekniken för hjärt-lungräddning har utvecklats mycket.

Att vara med om något sådant skulle säkert skrämma många, men inte dig?

– Nej, så funkar inte jag. Om jag får kritik eller inte lyckas med något, vill jag alltid göra bättre. Jag blir inte stressad eller skrämd.

Du utbildar i livräddning. Berätta!

– Jag har utbildat närmare 2 000 personer i hjärt-lungräddning och hundratalet i livräddning. Nyligen var det en ung man som mejlade mig och tackade när han hade återupplivat sin mamma som fått hjärtstopp. En dag är det kanske jag som får hjärtstopp. Då vill jag att det ska finnas någon i närheten som kan rädda mig. Alla borde gå utbildningen varje år. Det bör man kräva av sin arbetsgivare.

Kan vem som helst lära sig hjärt-lungräddning?

– Ja, de flesta i alla fall. Jag har utbildat folk som har KOL och som inte kan blåsa ut så bra, folk i rullstol och till och med en person som saknade en hand. Alla som går ut grundskolan ska ha genomgått utbildningen för att få godkänt i idrott och hälsa. Att fler kan metoden innebär att fler liv räddas. 10 000 personer drabbas årligen av hjärtstopp. Mellan 500 och 700 överlever tack vare hjärt-lungräddning och tillgång till hjärtstartare. De senaste åren har vi ökat antalet överlevande med omkring 200 personer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA