Ingvar Svensson ansvarade för elektriciteten på etapp 1 och 2 under orienteringstävlingen O-ringen. Mellan 900 och 1 000 meter kabel grävdes ned. Foto: Tommy Svensson.
Ingvar Svensson ansvarade för elektriciteten på etapp 1 och 2 under orienteringstävlingen O-ringen. Mellan 900 och 1 000 meter kabel grävdes ned. Foto: Tommy Svensson.

Han fixade en O-ring utan kortslutning

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-08-26

När ST-medlemmen Ingvar Svensson gick på semester från Elsäkerhetsverket tog han sig an ett helt annat uppdrag. Han ingick i den grupp som ansvarade för att elen skulle fungera under etapp 1 och 2 av den stora orienteringstävlingen O-ringen.

Vad var det egentligen du gjorde?

– O-ringen är en jättestor orienteringstävling med 18 000 deltagare som tävlar i fem dagar. Tillsammans med gräventreprenörer, elinstallatörer och elektriker såg vi till att alla kablar hamnade på rätt plats i marken på de första etapperna. Det är en massa datorer som loggar de tävlande. Parallellt med elen installerades ett datanät för att datorerna skulle fungera tillsammans.

Så orientering handlar inte längre om att trycka ihop klämmor genom papper?

– Haha, nej. Alla springer med en pinne med ett elektroniskt chip som registrerar all information om när man har stämplat in vid kontrollerna. Sedan läser man av chipet vid datacentralerna när man springer i mål. De centralerna behöver el. Det behövs också el till serveringar och kaffebryggare och speakerfunktion och kortbetalningsmaskiner. Vi fick gräva ned mellan 900 och 1 000 meter kabel bara på våra etapper.

Hur gick det?

– Jättebra! Men det var väldigt mycket att tänka på. Jag har det snäva elperspektivet och i perioder ägnade jag all min lediga tid åt att tänka på inkopplingar, kabelanslutningar, kabelskåp och elcentraler. Men det var bara roligt, jag är en riktig föreningsmänniska och tycker om att hålla på med olika saker på fritiden.

På vilket sätt är du en föreningsmänniska?

– Det började redan i söndagsskolan. Sedan blev det scouterna, och facket, och orienteringsklubben. Jag tycker att det ger en sorts sammanhang. Jag orienterar inte så mycket själv, men är kvar i klubben sedan barnen var små och höll på. Och jag tycker om sporten, att man kan hitta rätt i en terräng som man aldrig har varit i förut, bara man har en karta. Man kommer runt en krök eller en sten och ser skärmen hänga precis där den ska, det är väldigt kul.

Har du någon användning av ditt fritidsintresse när du är på jobbet?

– Det finns flera orienterare på jobbet, så många tycker att det är roligt. Eftersom jag jobbar som elinspektör händer det att jag får lite kommentarer med glimten i ögat på klubben också: »Jaha, vad säger inspektörn om det här då?«, »Är det tillsynsmyndigheten som kommer nu?« Och så lär jag mig en massa om elsäkerhet som är bra att känna till i jobbet också.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA