Fyra kritiker får svar
TCO har kritiserat arbetslivsministerns förslag bland annat för att den inte tar upp sambandet mellan slimmade organisationer, underbemanning, dålig ledning och en ökad sjukfrånvaro.
LO saknar förslag om förebyggande arbetsmiljöarbete, bättre arbetsorganisation, inflytandefrågor och kvalitetssäkrad företagshälsovård. Denna kritik bemöter Hans Karlsson med löftet att i höst återkomma med förslag om just sambandet arbetsmiljö–ohälsa.
Kommun- och Landstingsförbundens protester över att behöva betala mer än privata sektorn för ”sjukfrånvaron som inte har något med jobbet att göra”, bemöter ministern med att den privata sektorn inte heller kommer undan.
ST har påpekat att många av dagens sjukskrivningar är av psykisk karaktär och att det därför är fel att enbart utöka den medicinska kompetensen på försäkringskassorna.
ST anser också att ministern borde ha väntat på en utvärdering från det pågående Faros-projektet (som Statstjänstemannen skrev om i nummer 1/2003), där arbetsförmedlingen och försäkringskassan tillsammans försöker rehabilitera arbetslösa långtidssjuka, innan han gav AMS uppdraget att hitta jobb till långtidssjuka som inte kan återgå till sina gamla arbetsplatser.
Men Hans Karlssons bedömning är att han inte kan vänta ett år till:
– Syftet med dessa projekt är naturligtvis att få erfarenheter för att agera generellt, på större områden, men också att åstadkomma något bestående i den verklighet där de pågår.