Förbjudet att strejka
Statstjänstemännen i Turkiet har rätt att organisera sig fackligt och facket är erkänt i lag. Men i praktiken är fackets möjligheter att verka rejält beskurna.
– Ett huvudproblem är att vi inte har strejkrätt, säger Bülent Kaya, ordförande i BES som är STs motsvarighet.
BES står för Büro Emekçileri Sendikasi, vilket betyder ungefär fackförbundet för ”byråanställda”. Förbundet har 25000 medlemmar i ministerier och statliga myndigheter.
Efter en lång kamp fick statstjänstemännen rätt att organisera sig 1989. BES bildades 1992 genom en av fusion av flera förbund. Men inte förrän 2001 fick förbundet legal status och förhandlingsrätt när en särskild lag antogs av parlamentet.
Men det är en ”förhandlingsrätt” med citationstecken.
– Lagen ger oss rätt till överläggningar, men inte till riktiga förhandlingar. Eftersom vi inte har strejkrätt är det regeringen som bestämmer i slutändan. Vi har inget att sätta emot. Det är ingen hälsosam miljö för en fackförening att verka och att försöka värva nya medlemmar i, säger Bülent Kaya.
Den sociala staten hotad
BES är inte det enda fackförbundet på den statliga arenan. Tre olika förbund har tillsammans cirka 55000 medlemmar, vilket innebär en facklig organisationsgrad på 25–30 procent inom statsförvaltningen, vilket är högt med turkiska mått.
Men hoten framöver är många, både mot den statliga sektorn och mot fackets fortlevnad.
– Vår viktigaste uppgift just nu är att förhindra likvidationen av den sociala staten, säger BES-ordföranden.
Den statliga sektorn är rejält i skottgluggen. Den turkiska regeringen har visat sig lyhörd för krav från Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken på en reformering av statsapparaten, liksom för EUs många krav inför medlemskapsförhandlingarna.
De statsanställda och deras fackföreningar ser dock ingenting positivt i planerna på privatisering av statlig verksamhet, bantning av personalstyrkan och urholkning av anställningsskyddet.
Spel för gallerierna
– Det som pågår handlar uteslutande om att inordna Turkiet i världsekonomin, det för inget gott med sig för våra medlemmar. Vi gör vad vi kan för att bekämpa detta tillsammans med andra fackförbund i offentlig sektor, säger Bülent Kaya.
– Det finns en så kallad social dialog. Regeringen försöker uppträda demokratiskt och lyssna på vad facket har att säga, men sedan bryr man sig inte om det. Det är som ett spel för gallerierna, säger Selma Gurkan, internationell sekreterare på BES.
Hon har inga större förväntningar på förhandlingarna med EU.
– EU-frågan debatteras livligt i förbundet. Några är för, andra är emot. Själv ser jag EU som en kapitalistisk institution som inte leder till förbättringar för löntagarna, säger hon.