Isabel Blomqvist blev mamma när hon var nitton år. Nu är hon volon­tär på Stadsmissionens öppna förskola för unga mammor.
Bild: Casper Hedberg
Isabel Blomqvist blev mamma när hon var nitton år. Nu är hon volon­tär på Stadsmissionens öppna förskola för unga mammor.

Flexar ut för att jobba som volontär

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-03-03

Till vardags sköter hon Arbetsmiljöverkets intranät. Men en eftermiddag varannan vecka
är ST-medlemmen Isabel Blomqvist volontär på Stadsmissionens öppna förskola för unga mammor.

Hur fick du idén?

– Jag är ung mamma själv, hade precis fyllt nitton år när jag fick mitt första barn. Det är anledningen till att jag blev intresserad när jag läste om Stadsmissionens öppna förskola för unga mammor. Då kände jag inte till volontärverksamheten och att man faktiskt ställer höga krav på volontärerna. Jag var tvungen att skicka in en ansökan och gå på intervju. När jag sedan blev utvald kände jag mig hedrad.

Hur fungerar förskolan?

– Stockholms stadsmission har ett hus som heter Unga station där det finns flera verksamheter, däribland den öppna förskolan. De har öppet några timmar tre dagar i veckan. Dit kommer unga mammor mellan 15 och 22 år med sina barn. Jag är där varannan onsdagseftermiddag och ansvarar för pysselaktiviteterna.

Vad är din erfarenhet av att vara ung mamma?

– För mig har det fungerat bra, men det finns ofta en attityd mot unga föräldrar – »hur ska hon klara det?«. Jag vill gärna förmedla att det är en otrolig drivkraft att få barn. Att det faktiskt går att plugga och få ett bra jobb, om det är det man vill. Visst har jag ibland haft dåligt med pengar, men det går. Jag ångrar absolut ingenting och är jättestolt över min familj i dag.

Så du vill vara en förebild?

– I början var det i alla fall så. Men nu vet inte ens alla om att jag också

varit en ung mamma. Om mammorna på förskolan får veta det är de intresserade, men det är mer frågor och fascination över att jag lämnar jobbet varannan vecka för att jobba utan att få betalt.

Du får gå från jobbet?

– När det blev aktuellt för tre år sedan pratade jag med min chef och personalavdelningen. Vi kom överens om att jag skulle få prova och att vi skulle följa upp det en gång om året. Så nu börjar jag jobba tidigt på morgnarna och flexar ut 12.30 varannan onsdag. Och det arbetar jag i kapp. Alternativet hade varit att gå ned i tid, men det har inte behövts.

Vad tycker arbetsgivaren?

– De tycker att det är okej. På mitt vanliga jobb ansvarar jag för vårt intranät. Min del i arbetet handlar om att ta fram krav och strukturer och att driva utvecklingen framåt. Jag tycker att mitt volontärjobb gör mig mer effektiv och berikar mig. Det ger dessutom ett avbrott mitt i en arbetsvecka, vilket ger mig en energikick. Jag tycker att fler borde prova volontärverksamhet. Samtidigt som man gör en insats för ett bättre samhälle får man många nya upplevelser och nya kontakter.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA