Fler vill jobba mer i hemmet
Möjligheten till distansarbete lockar många. Men alla som vill får inte för sin arbetsgivare, visar en undersökning.
»Idag har jag bytt ut kafferast mot lekrumshäng och tvättstugespring«, skriver Andreas.
»Jag kommer alltså komma hem sent ikväll också. Tur att man har möjlighet till lite sovmorgon i morgon«, skriver Jenny.
»Det är så tråkigt att jobba ensam så jag dör. Ännu värre om man jobbar hemma«, skriver Kristofer.
Alla skriver de om sitt distansarbete på mikrobloggen Twitter. Många tjänstemän har arbetsuppgifter som gör det fullt möjligt att jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan. Och möjligheten att spara in restiden till kontoret kan locka – dessutom är det mer miljövänligt. Det är inte konstigt att 79 procent ser det som mycket eller ganska viktigt att kunna arbeta flexibelt, hemifrån eller från någon annan plats än jobbet. Siffran kommer från en undersökning gjord av Telia och Cisco.
I samma undersökning svarar 66 procent att de har möjlighet arbeta hemifrån. Färre än de som skulle vilja, alltså. Inte ens hälften av arbetsgivarna tillåter distansarbete – 49 procent av landets företag med tio eller fler anställda, enligt Statistiska centralbyrån. Bland mindre företag är siffran betydligt lägre.
Frivilligt att jobba hemifrån
Enligt avtalet mellan Arbetsgivarverket och ST om distansarbete ska formerna regleras av de lokala parterna. Den närmare utformningen sker genom individuella överenskommelser. Man måste inte distansarbeta om man inte vill. Allt distansarbete ska vara frivilligt. Det är också viktigt att man har möjlighet att sluta jobba på distans med kort varsel.
Om olyckan är framme
Lagen om arbetsskadeförsäkring gäller även vid distansarbete i hemmet. Försäkringskassan gör en sedvanlig olycksfallsutredning och om olyckan är knuten till arbetet omfattas man av försäkringen, enligt Försäkringskassan. Även avtalsförsäkringen gäller, enligt AFA Försäkring. Men det förutsätter att man skadat sig i arbetet och inte vid en hemsyssla.
Distansarbetet ökar
Andel företag med minst tio anställda som regelbundet låter personal arbeta på distans minst en halvdag i veckan.
- 2003: 36%
- 2006: 41%
- 2009: 40%
- 2012: 49%
Källa: SCB
Att tänka på
- Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön, även vid hemarbete. Arbetsmiljölagen och alla föreskrifter från Arbetsmiljöverket gäller fullt ut.
- Skriv ett avtal med arbetsgivaren där det framgår vem som står för utrustningen, vem som betalar för löpande utgifter, antal dagar som ska tillbringas på kontoret och vilka arbetsuppgifter som ska utföras hemifrån.
- Känslig information på datorn och på arbetsplatsens nätverk måste skyddas från obehöriga.