Fackligt mål snart uppnått

FÖRDJUPNING: VÄSTAFRIKA2009-11-10

STs utvecklingssamarbete med Västafrika startade med två
studieresor till Mali, Tchad, Kongo och Elfenbenskusten som
förbundsstyrelsen gjorde 1995.

Under årens lopp har samarbetet kommit att omfatta Mali, Tchad, Guinea, Togo, Niger och Burkina Faso, alla forna kolonier till Frankrike. Redan från början var inriktningen att stödja kvinnor i facket och samhället, eftersom kvinnorna hade de största behoven.

– Vi hade studiecirklar till tusen i Mali och Tchad, sedan i Niger och Burkina Faso. De handlade om kvinnors rättigheter och senare om fackliga fri- och rättigheter, berättar STs nyligen avgångne internationella sekreterare Ilkka Pärssinen.

I dag har många kvinnor i franskspråkiga Afrika höga positioner i myndigheter och fackförbund, och Ilkka Pärssinen tror att STs stöd har bidragit till det. Han bedömer att fackföreningarna inom en relativt snar framtid kan stå helt på egna ben, och då har biståndet spelat ut sin roll.

– Vi kommer inte att vara kvar i tio år till.   

Bistånd

Reportaget har gjort med ekonomiskt stöd från LO-TCO Biståndsnämnd.

ST har nyligen inrättat en solidaritetsfond. Medlemmarna kan genom bidrag stödja förbundets utvecklingssamarbete. Fonden har plusgiro 1144-5.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA