Facklig e-demokrati ska påverka valet
Ett elektroniskt rådslag om staten som arbetsgivare ska ge ST tyngd i sina krav på riksdagspartierna. Det är förhoppningen med STs e-demokratisatsning.
Alla medlemmar som har en e-postadress registrerad inbjöds i mitten av mars till att under tio veckor diskutera och rösta på STs rådslagswebb.
–Det har blivit en väldigt stor framgång så här långt. Särskilt positivt är att många skriver genomtänkta inlägg, säger Dag Andersson, förbundssekreterare och ansvarig för rådslaget.
Av de 38000 medlemmar som registrerat sin e-postadress hos förbundet valde cirka 1000 att rösta i första omgången, som pågick i två veckor. De tog ställning till om de trodde att valet i höst kommer att ha betydelse för dem som statligt anställda. Och de flesta svarade ja. Frågan genererade cirka 170 diskussionsinlägg, vilket gladde initiativtagarna. Ett motiv till satsningen är nämligen att öka delaktigheten och engagemanget.
Vill påverka partierna
–Intresset bekräftar vad vi har trott, att medlemmarna vill vara med och påverka om vi skapar förutsättningar för det, säger STs ombudsman Owe Nordström som också arbetat med projektet.
Medlemmarna får tycka till i frågor som rör dem som löntagare och statligt anställda. Tanken är att ST ska föra fram medlemmarnas åsikter i debatten.
–Vi vill påverka valrörelsen för att vi menar att inget politiskt parti tillräckligt har brytt sig om den statliga sektorn som arbetsgivare, säger Dag Andersson.
Varje frågeområde debatteras i två veckor för att sedan avlösas av en ny fråga. Vid projektets slut i juni ska fem frågeområden ha avhandlats. Dag Andersson och Owe Nordström är nöjda om fem procent av medlemmarna deltar.
–Fortsätter det lika bra är chansen stor att vi slår det, säger Dag Andersson och framhåller att projektet ska ses som ett komplement. Traditionella möten och samtal vid fikaborden är fortfarande viktigast. Optimalt skulle vara att bägge metoderna används samtidigt, säger han.
Lokala projekt i nästa fas
Under denna omgång hålls inga särskilda rådslagsmöten, utan satsningen ska tas upp på ordinarie ST-möten. Projektet är startskottet på en serie tester av e-demokratin som redskap för ST. I nästa fas ska avdelningar och sektioner få möjlighet att använda systemet. Förbundet ska starta tre mindre pilotprojekt i vår. ST inom Skogsstyrelsen vill hålla ett rådslag om hur den nya myndigheten ska se ut, ST inom SiS vill få medlemsrespons på sin lönestrategi och ST inom Försäkringskassan i Skåne vill ha en bättre dialog inför lönerevisionen.
Bakom tekniken står företaget Membro, som utvecklar interaktiva mötesplatser på nätet. Bland annat fackförbundet Ledarna och medlemsägda OK ekonomisk förening använder sig av deras teknik.
Svarsalternativen inte givna
–ST har en spännande variant där medlemmarna är med och påverkar svarsalternativen. Det vanligaste är att svarsalternativen är förutbestämda. En annan skillnad är att man har valt att inte ha fysiska möten, säger Peter Ternström, vd för Membro.
Men hur är det med representativiteten? Alla har ju inte tillgång till datorer på samma sätt. Dag Andersson är inte orolig för att medlemmar ska hamna utanför.
–De gamla sätten att påverka finns kvar för dem som inte har dator. Dessutom råder ju den demokratiska principen som säger att om man avstår från att ta vara på sin rätt så överlåter man åt någon annan att ta plats. Verktyget gör det i alla fall mer tillgängligt för flera medlemmar att påverka.
STs rådslag
* Medlemmarna får tycka till i frågor som ST anser har betydelse för medlemmarna som löntagare och statligt anställda. Varje område debatteras i två veckor. Vid projektets slut i juni ska fem områden ha avhandlats. Bland annat ska deltagarna rösta om vilka förutsättningar för statlig verksamhet och bolag de vill se i regeringsförklaringen efter valet. Deltagarna får i vissa fall själva ta fram svarsalternativ.
Rådslaget på nätet inför valet är ett test av metoden. Flera avdelnings- och sektionsinitiativ drar igång inom kort.
ST betalar 100 000 kronor för sitt rådslag som pågår i tio veckor, och de lokala projekten kostar 40 000 vardera.