Idétorka gjorde att priset försvann
Sveriges e-demokratipris fick läggas ned. Det saknades idéer från kommuner och myndigheter.
Trots alla konsulter och seminarier saknas en levande e-demokrati i de flesta kommuner. Paradoxalt nog är en av orsakerna bristen på idéer, menar Anna Kelly, projektledare för tävlingen Guldlänken.
– Det är inte särskilt innovativt att låta folk få rösta om det ska byggas en parkbänk eller inte, säger Anna Kelly, som arbetar på Verva – Verket för förvaltningsutveckling.
Inom Guldlänken fanns en tävlingskategori för e-demokratilösningar. Juryn med representanter från myndigheter och näringsliv, fick in för få kvalificerade förslag – och tog bort kategorin.
Styrelseledamöterna märkte att många verkade tro sig förändra själva demokratin bara genom att lägga till ett e.
–Alla blir väldigt lyckliga av att säga att de satsar på e-demokrati. Det låter trevligt. Det kan bero på att vi har ett demokratiskt underskott, att för få människor är aktiva i för få frågor. Visst kan man lösa en del med e-demokrati, men det är inte säkert att demokratin blir mycket bättre om medborgarna får tillgång till elektroniska kanaler, säger Anna Kelly.
Hon menar att förändringarna måste börja med en diskussion om vilken sorts demokrati man vill ha.
–Beslutsfattarna måste utreda vad de menar med demokrati. Först när de tänkt igenom demokratibegreppet, kan de utarbeta en tjänst. Det är inte bra att utgå ifrån en tjänst och tro att den löser problemen. Man måste undersöka på vilka villkor medborgarna vill och kan delta, säger Anna Kelly.