EU vill ha lika villkor för inhyrda
Löner och villkor för inhyrd personal ska vara likvärdiga med vad som gäller på kundföretaget. Det är en grundprincip i EUs bemanningsdirektiv. Men facken ser hellre att branschavtal för bemanningsföretagen styr villkoren.
Regeringen har gett i uppdrag åt professor Birgitta Nyström vid Lunds universitet att ge förslag om hur bemannings direktivet ska införlivas i svensk lag. Regeringen har markerat att huvudansvaret fortfarande ska ligga på arbetsmarknadens parter.
Det är bra, tycker TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär, som sitter i utredningens referensgrupp. Mer konkret vill de fackliga företrädarna i utredningen se undantag från likabehandlingsprincipen där det är möjligt att ge ett motsvarande skydd i kollektivavtal.
– Många tycker kanske att det är konstigt med en minimalistisk inställning till lagskydd, säger Ingemar Hamskär. Men lagstadgade villkor försvagar argumentet för kollektivavtal, och skulle till slut förhindra stridsåtgärder mot utländska företag för att få till stånd kollektivavtal.
Men principen om lika behandling bör slå igenom i förhållande till utländska företag som hyr ut arbetskraft till Sverige, anser LO och TCO. I annat fall kommer utländska bemanningsföretag att kunna konkurrera med sämre villkor. Kravet innebär enligt facken att det omdiskuterade utstationeringsdirektivet, måste ändras. I det direktivet talas endast om vissa minimivillkor, inte likabehandling.
Utredningen skulle egentligen ha redovisats i oktober, men har fått förlängd tid till 28 januari i år.