Erkki Niemi brukar överväga pensionering när han vaknar på morgnarna. "Men det slutar alltid med att jag går till jobbet".
Bild: Kjell Fredriksson
Erkki Niemi brukar överväga pensionering när han vaknar på morgnarna. "Men det slutar alltid med att jag går till jobbet".

»Ett tips är att jag stannar till 68«

FÖRDJUPNING: ÄLDRE PÅ JOBBET2009-02-24

År 1965 började Erkki Niemi på Statistikcentralen. I mars i år fyller han 67.
– Åldern är inget problem så länge man känner motivation och trivs på jobbet, förklarar han för ST Press.

Av:  Sören Viktorsson

Överaktuarie Erkki Niemi är något av en institution på Statistikcentralen. Ytterst få har lika lång erfarenhet av statistiskt arbete.

– Det är klart, många av mina tidigare arbetskamrater har hunnit gå i pension, de flesta vid runt 65.

Erkki Niemi är i botten statsvetare med nationalekonomi som specialitet. Han sysslar med regional ekonomisk statistik.

– Vill du veta hur hög BNP är i någon viss del av Finland eller hur stor del av näringslivet i ett län som utgörs av elektronisk industri, så har jag svaren.

Jobbar mer än normalvecka

De många externa kontakterna hör till det som gör jobbet så stimulerande. Överaktuarien berättar att han inte arbetar normal arbetsvecka...

– Nej, jag jobbar mer än så. Fast sedan har jag möjlighet att av och till ta ut det i kompledighet.

En god fysik är en av hemligheterna bakom att Erkki Niemi kan hålla denna takt.

– Jag promenerar mycket och cyklar, när så är möjligt, till jobbet.

Att själen får sitt är lika viktigt.

– Vi har en kamratförening här på jobbet, där vi bland annat gemensamt går på teater. En jättekul grej!

Erkki Niemi är naturligtvis en levande kunskapsbank, och han delar gärna med sig av   detta till yngre kollegor.

– Inte så att jag formellt har någon mentorstitel. Men det sker i det dagliga arbetet och exempelvis vid fikapauser. Handlar det om yngre medarbetare händer det att jag berättar litet om vår tradition här på Statistikcentralen och vad vi anser viktigt. Dessutom delar jag gärna med mig av det kontaktnät jag genom åren fått.

Undersökta och testade

Erkki Niemi uppskattar Statistikcentralens insatser för att behålla de äldre på arbetsplatsen. Fast i ärlighetens namn har han själv inte varit föremål för så mycket insatser.

– Nej, men jag går ju på läkarundersökningen vart femte år. Och vid ett tillfälle var jag och arbetskamraterna på en Spa-konferens, där vi gick igenom hälsofrågor och blev testade.

Den 20 mars kan Erkki Niemi se fram emot 67 ljus på födelsedagstårtan. Varför inte samtidigt njuta sitt otium...?

– Ha ha, när jag vaknar om morgnarna brukar jag fundera om det inte vore dags att gå i pension. Men det slutar alltid med att jag går till jobbet, så ett grundtips är att jag stannar till maximala 68 år.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA