Annons:

»Ni svenskar måste göra något liknande det vi har i Finland«

FÖRDJUPNING: ÄLDRE PÅ JOBBET2009-02-24

Sverige står, precis som Finland, inför omfattande pensionsavgångar med risk för kompetensförlust.
– Ni svenskar har inte råd att bara låta de äldre gå, säger professor emeritus Juhani Ilmarinen.

Av:  Sören Viktorsson

Finland har EUs äldsta arbetskraft, fastslår Juhani Ilmarinen, världsledande expert på Age Management, när ST Press träffar honom på Arbetslivsinstitutet i Helsingfors.

– Men även ni i Sverige står inför en jättelik förändring.

I Finland stod det tidigt klart att något måste göras. Mellan 1981 och 1997 kartlade därför institutet anställda i åldern 45 och uppåt inom de 40 vanligaste kommunala yrkena.

Ledning betyder mer än hälsa  

– Vi kunde konstatera att vid runt 45 avtar den rent fysiska förmågan, för såväl arbetare som tjänsteman. Det vi också fann var, att detta mer än väl kompenseras av att de äldre är starkare såväl psykiskt som socialt.

Banbrytande i Juhani Ilmarinens och kollegernas arbete var upptäckten, att det inte är hälsan som spelar störst roll för de äldres arbetsinsatser.

– Nej, det är arbetsledningen som är viktigast. Det var därför vi i början av 90-talet myntade uttrycket »Age Management«.

Enligt Juhani Ilmarinen handlar 60 procent om arbetsledning. Resten är den enskildes ansvar.

År 1998 antog finska regeringen »Finlands åldersprogram«.

– På bara ett par år hade vi så, tillsammans med olika managementinstitut, tränat ungefär 700 arbetsledare i de här frågorna. Sedan dess har vi haft ett stort antal program i Finland, bland annat där vi »tränar tränare«. I dag har mellan 30 och 40 procent av alla företag och organisationer i vårt land gått igenom någon form av träning i Age
Management.

Coacher till arbetsplatserna

I februari i år sjösattes en storsatsning.

– Vi kommer under några år att utbilda hundratals licensierade »Age coaches«. Dessa ska sedan fungera som experter ute på sina arbetsplatser.

Juhani Ilmarinen är förvånad över hur litet som gjorts i Sverige.

– Konsulterna Barbro och Kaj Skoglund besökte mig för tio år sedan och bedriver nu ett mycket bra arbete i norra Sverige. Men de är ganska ensamma.

– Ni svenskar kommer inte att klara de stora omställningarna utan något liknande det vi har i Finland. Eftersom ni ju är mycket duktiga på att snabbt ta till er nya saker, tror jag det finns en väldig potential för Age Management.

»Kom hit, svenskar!«

En något nedbantad variant av finska utbildningen ges redan på engelska. Institutet har haft besök av holländare, tyskar och österrikare.

– Men inga svenskar... Kontakta oss! Bilda en grupp och kom hit. Precis som vi behöver ni hundratals »Age coaches« som i sin tur kan sprida kunskapen ute i organisationer och företag.

Juhani Ilmarinen tycker att Sverige gör för lite för att behålla äldre längre i arbetslivet.
Juhani Ilmarinen tycker att Sverige gör för lite för att behålla äldre längre i arbetslivet.

Åtgärder av den enskilde

Arbetsledningens ansvar i Age Management kan inte nog understrykas. Men, påpekar Juhani Ilmarinen, en stor del av ansvaret hänger på oss själva.

– Alla blir vi äldre och får kroniska sjukdomar, men processen kan bromsas upp. En vältränad 60-åring är rent fysiskt som en 40-åring.

Han anger fyra viktiga områden:

  • Motion. Minst 30 minuter effektivt, minst tre dagar i veckan
  • Rök inte
  • Måttlighet med alkohol
  • Ät lagom mycket och så nyttigt som möjligt.

Runt 55-årsåldern står vi alla inför ett viktigt vägskäl, påpekar Juhani Ilmarinen.

– Har du dålig livsstil, finns risken att du bara har tio år kvar. En ändring av livsstilen är fortfarande möjlig och gör du den har du chans till 30 eller ännu fler goda år.


Åtgärder på arbetsplatsen

Age Management bygger på att ökad kunskap ska leda till en attitydförändring, som sedan utmynnar i konkreta åtgärder på arbetsplatsen.

Vilka kan då dessa vara?

– Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att få göra saker på sitt eget vis. Och att själv få avgöra i vilken ordning, säger Juhani Ilmarinen.

En klok arbetsgivare inser därför vikten av flexibilitet.

– Som äldre behöver du oftare kunna ta pauser. Du kan också ha behov av
lediga dagar då och då. Exempelvis ger låsföretaget Abloy här i Finland anställda över 60 hela 15 betalda fridagar per år.

Att äldre inte skulle kunna lära nytt är totalt fel, enligt Juhani Ilmarinen.

– Däremot behöver de äldre oftast mera tid. Ska du inom organisationen eller företaget ha en datautbildning, så sätt inte 60-åringar och 20-åringar i samma grupp!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA