Elbolaget stack efter cyklonen

FÖRDJUPNING: INDIEN2007-03-27

Privatiseringar och outsourcning av offentlig verksamhet är vanligt förekommande även i Indien. Och där liksom på andra håll har det lett till problem, inte minst på elmarknaden.

När delstaten Orissa privatiserade elförsörjningen togs den över av det amerikanska bolaget AES. Men när en våldsam cyklon slog ut elnätet för några år sedan drog sig AES ur. Staten fick ta över igen och stod med återuppbyggnadskostnaderna.

–Det är bara ett exempel på vad som har hänt. Dessutom har elpriserna stigit kraftigt, berättar R Kannan på den fackliga internationalen för offentligt anställda, ISKA.

Kannan är projektledare för ett biståndsprojekt som ISKA driver tillsammans med några svenska organisationer, däribland ST och LO-TCO Biståndsnämnd. I projektet ingår 36 olika förbund för offentliganställda i Indien, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka.

Samarbetet har pågått ända sedan 1995, men projektet ändrade karaktär för ett par år sedan. Från början var det ett klassiskt utbildningsprojekt för att höja den fackliga medvetenheten och bygga upp fackets styrka. Den metod som användes var studiecirklar.

–Tidigare var facklig utbildning bara till för toppskiktet, genom det här projektet kom vi ner på gräsrotsnivå, säger Kannan och visar upp utbildningsmaterial som tryckts upp på flera av Indiens 18 officiella språk.

Förutom att facket blivit starkare har projektet haft flera andra positiva effekter. Det kvinnliga deltagandet har ökat, de fackliga valen har blivit mer demokratiska, samarbetet både med andra indiska förbund och med fackföreningar i grannländerna har förbättrats.

–I den här fasen av projektet prioriterar vi de områden som utsätts för privatiseringar. Elsektorn är ett exempel, men det finns många sektorer där servicen läggs över på privata företag, berättar Kannan.

–Vi för samman olika fackföreningar och hjälper dem att ta fram en gemensam strategi. De utarbetar kampanjer, startar budkavlar, uppvaktar politiker med mera. Om de inte lyckas stoppa privatiseringarna försöker facket teckna avtal om att personalen ska få behålla jobb och anställningsvillkor i den nya organisationen.

Den fackliga utbildningen når nu ned till de vanliga medlemmarna, berättar<br>R Kannan.<br>Foto: DENNY LORENTZEN
Bild: Denny Lorentzen
Den fackliga utbildningen når nu ned till de vanliga medlemmarna, berättar<br>R Kannan.<br>Foto: DENNY LORENTZEN

ISKA - FACKLIGA INTERNATIONALEN FÖR OFFENTLIGT ANSTÄLLDA

Internationalen för Stats- och Kommunalanställda, ISKA – på engelska Public Service International, PSI – är de offentliganställdas internationella federation. Den har 650 medlemsförbund från 150 länder. Totalt representerar ISKA mer än 20 miljoner offentliganställda. Svenska förbund som är med i ISKAs Asienprojekt är ST, SKTF, Seko, Kommunal och Försvarsförbundet.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA