Det handlar om frågor på liv och död

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-05-08

Joanna Abrahamsson jobbar sedan två år som pressekreterare på Skolinspektionen. Och så är hon engagerad i frågor om barns rättigheter, bland annat i styrelsen för Föreningen Ordfront.

Ditt engagemang i Ordfront, hur började det?

– Det var valberedningen som frågade. Jag antar att det berodde på att jag har varit aktiv i olika föreningar, bland annat i Socialdemokraterna och i fackförbundet Unionen. Jag var med i Unionen tidigare, men bytte till ST när jag började jobba i staten.

Vad gör Föreningen Ordfront?

– Vi har ganska många aktiviteter utöver förlagsverksamheten, som de flesta känner till. Varje höst är vi med och arrangerar MR-dagarna, en mäs-sa för mänskliga rättigheter. Vi ordnar också olika kurser, till exempel »Att skriva krim«. Och så ger vi ut tidningen Ordfront Magasin, som alla medlemmar får.

Hur många medlemmar har ni?

– Vi är ungefär 8 000 medlemmar och har cirka 15 anställda. Ordfront Förlag sålde vi i höstas till ett annat bokförlag, men vi äger fortfarande en mindre andel.

Att sälja förlaget, var inte det som att sälja en del av Ordfronts själ?

– Det var synd... Men ibland måste man genomföra åtgärder för att rädda ekonomin. Ordfront har gett ut många intressanta böcker genom åren och jag tror på en bra fortsättning med förlaget.

Vad är det som är speciellt med just Föreningen Ordfront?

– Fortfarande, efter 43 år, är Ordfront en rörelse i tiden, med sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tycker många fler skulle gå med i Ordfront. Det handlar om så viktiga frågor på liv och död. Det som hände på Utøya visar att fruktansvärda saker kan hända också här i Norden. Jag tycker att det har blivit lite bortglömt att detta var den största terrorhändelsen riktad mot barn, åtminstone som jag kan erinra mig.

Ger engagemanget i Ordfront något tillbaka på jobbet?

– Det finns paralleller. Skolinspektionen har ju till uppgift att granska skolorna och hur eleverna har det. Vi bevakar elevers rättigheter och barnens rätt precis som Ordfront engagerar sig för mänskliga rättigheter. Barn- och elevombudet, BEO, vid Skolinspektionen är en unik funktion, därför att BEO har möjlighet att utkräva skadestånd till mobbade elever. Om skolans huvudman vägrar betala stämmer ombudet skolan inför tingsrätten och företräder barnet i domstolen. Upprättelse kan vara väl så viktig som själva pengarna. Jag tycker att det borde finnas en sådan funktion också för barn som är utsatta på andra sätt i samhället.

Joanna Abrahamsson
Bild: Casper Hedberg
Joanna Abrahamsson
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA