Det förflutna finns på mikrokorten

FÖRDJUPNING2005-06-20

Tystnad och koncentration råder i forskarsalen i Riksarkivet i Arninge. Här söker människor gamla släktband på mikrokort av handpräntade dokument.

–För den som släktforskar är det lättast att börja med födelseboken. Annars finns husförhörslängder fram till slutet av 1800-talet, sedan kallas det församlingsbok, introducerar förste antikvarie Metta Brundin.

Ambitiösa släktforskare kan utifrån basuppgifter om namn, födelsedatum och församling hämta in en mängd uppgifter om sedan länge avlidna anförvanter. En hel del finns i Riksarkivet, annat kan hittas i en rad andra statliga arkiv (läs mer i Jakten på rötter).

–Man får gå in i olika arkiv för att få fram en bild av en människa. Och det är väl tur det! säger Metta Brundin.

Hon och hennes kollegor kan bistå med råd i denna immateriella skattjakt. I Arninge brukar också en aktiv släktförening i södra Roslagen finnas på plats och hjälpa till. För den som vill börja med släktforskning rekommenderar Metta Brundin också nättidningen Rötter (www.rotter.se).

Metta Brundin ansvarar för forskarsalarna vid Riksarkivet i Arninge.
Bild: Sören Fröberg
Metta Brundin ansvarar för forskarsalarna vid Riksarkivet i Arninge.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA