De lär ut sociala koder

FÖRDJUPNING: ARBETSFÖRMEDLARE2003-12-16

Som invandrare och arbetssökande gäller det att knäcka de svenska sociala koderna. Och där kan arbetsförmedlingen erbjuda hjälp, säger Marie Smidner och Razak Aboud på Skärholmens arbetsförmedling i Stockholm.

– Om man inte känner till olika metoder att söka jobb blir det jättetufft, oavsett hur duktig man är och hur gedigen utbildning man har, säger arbetsförmedlaren Marie Smidner.
Marie Smidner har utbildat sig i mångfaldsfrågor och leder nu kurser för arbetssökande och kollegor på förmedlingen och ute i landet. Tanken är att man genom rollspel och träning i argumentation ska få en djupare insikt om hur människor förhåller sig till varandra och koppla det till sin egen roll – arbetssökande, handläggare eller arbetsgivare.

– Vi har fått mycket positiva utvärderingar på kurser för arbetssökande. Man blir stärkt.
På kursen kan man till exempel ta upp förväntningar på en anställningsintervju.
– Här i Sverige är vi vana vid att man som sökande ska visa intresse och själv ställa frågor. Men i vissa länder anses det ohyfsat att bryta in på det viset, man sitter i stället passiv och väntar på nästa fråga.
Marie Smidners kollega Razak Aboud, som också är kursledare, fyller i:
– Många blir störda när de får frågor om familjen. Jag försöker förklara att det handlar om att arbetsgivaren vill se hur öppen du är.
Men det är inte bara invandrare som ska skaffa sig kunskaper och anpassa sig, framhåller Razak Aboud.
– Som irakier ställer jag gärna frågor av typ ”tror du på gud?” eller ”vilket parti röstar du på?”. Det tycker många svenskar är obehagligt, och jag brukar rekommendera att man inte frågar sådant första gången man träffar en person. Men det är förstås bra för svenskar att veta att detta är ett sätt att visa intresse för den andre.

Samtal och insikt kan också förebygga kulturkrockar på arbetsplatsen, exempelvis om chefens roll.
– Vi har inte en lika synlig hierarki här som på många andra håll, chefen hämtar sin kaffekopp själv och så vidare. Det kan i sämsta fall skapa förvirring om chefens status, säger Razak Aboud.
Sin egen kunskap om andra kulturer skaffar sig Razak Aboud genom att anteckna allt han ser och hör av intresse. Samlat i pärmar har han bland annat svenska uttryck som ofta förekommer på en arbetsplats men som kan vara nog så obegripliga. Vad förväntas till exempel av mig när någon säger att ”vi måste visa framfötterna”?
Marie Smidner påpekar att man samtidigt måste akta sig för att automatiskt placera in människor i en viss ”kulturfålla”.
– Min erfarenhet är att det är viktigt att se de individuella skillnaderna mellan våra sökande.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA