”Dålig” kassa vill bli bättre

FÖRDJUPNING: UPPSALA2003-08-07

Försäkringskassan i Uppsala län vill inte vara bland de sämsta i landet på sjukförsäkring, säger kassadirektör Eva Maria Magnusson. Därför införs en ny, länsövergripande organisation.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Försäkringskassan i Uppsala län vill inte vara bland de sämsta i landet på sjukförsäkring, säger kassadirektör Eva Maria Magnusson. Därför införs en ny, länsövergripande organisation.
Av ANN-CHARLOTTE VIKLUND
Det blev en ordentlig ”omskakning”, särskilt för cheferna, som alla fick söka om sina tjänster. Trots att organisationen ska innehålla fler chefer än tidigare, har alla gamla inte fått plats. Ungefär hälften av cheftjänsterna kommer att tillsättas med sökande utifrån, en process som fortfarande pågår och har försenat hela omorganisationen.

Eftersom alla verksamhetsslag inte mera ska finnas kvar på varje tidigare kontorsområde, har samtliga medarbetare fått tala om vad de i första hand vill arbeta med. En del har då valt att byta arbetsuppgifter för att få stanna kvar på sitt gamla kontor, medan andra följt med verksamheten till en annan ort och då fått börja pendla.

Fackliga representanter som Statstjänstemannen talat med tycker att omorganisationen har varit nödvändig, men att den genomförts alldeles för fort. De har dessutom saknat en handlingsplan till stöd för chefer som blivit ”över”.

Men kassadirektör Eva Maria Magnusson vid Försäkringskassan i Uppsala län håller inte med kritikerna. Hon anser att processen, som påbörjades i oktober 2002, redan pågått för länge. Hon säger sig dessutom ha talat klarspråk från första stund med chefer vars resultat inte varit goda.

– Jag är en ganska tydlig och orädd person. De kontorschefer jag haft har fått veta vad jag anser om deras resultat. Detta betyder nödvändigtvis inte att de tagit till sig av kritiken eller att de fört motsvarande dialoger på enhetsnivå med sina enhetschefer. Däremot har alla chefer under den pågående rekryteringsprocessen deltagit i en test och intervjuats av en extern konsult och fått återkoppling åtminstone den vägen.

Både kassastyrelsen och facket var helt överens om att samtliga chefstjänster skulle utlysas, säger Eva Maria Magnusson. Själv hade hon varit beredd att avveckla dem hon bedömde inte skulle fungera i den nya organisationen.

– Jag uppfattar också att både styrelsen och facket var överens om att det inte skulle konstrueras några speciella arbetsuppgifter för de chefer som avvecklas eller att de ska erbjudas stora avgångsvederlag. Så gör man ju inte med handläggare som behöver avvecklas vid en försäkringskassa. Den som inte får fortsätta som chef erbjuds naturligtvis något av de arbetsuppgifter som finns på försäkringskassan, t ex som handläggare.

Det som bekymrar kassadirektören är hur lite hjälp en del medarbetare verkar ha fått av sina chefer i omställningsprocessen genom konkreta beskrivningar och förklaringar av vad besluten innebär för de olika grupperna. Den utdragna rekryteringsprocessen av chefer har också bidragit till att det finns medarbetare som känner sig ensamma i sin oro.

Så här är det tänkt

I stället för tidigare geografiska kontorsområden med fyra olika verksamhetsslag – sjukförsäkring (inkluderande hela ohälsobiten), familj/pension, handikapp och kundtjänst – koncentreras verksamheten i länet till fyra verksamhetsområden. En chef för varje område placeras centralt i Uppsala tillsammans med övriga stabsfunktioner – utvecklingsenhet, juridisk enhet, personalenhet och internt stöd. Centralkontoret har avvecklats.

Tidigare tjänster som kontorschefer har upphört, och arbetet på kontoren leds av enhetschefer för de olika verksamhetsområdena som finns representerade. Alla förmånsslag inom t ex familj/pension (bostadsbidrag, bostadstillägg, pensionsuträkning) finns inte heller på varje kontor utan handläggningen har koncentrerats till en eller flera orter. Handläggningen av arbetsskador och handikappförmåner har redan tidigare koncentrerats.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA