Avbrott i arbetet var tredje minut

FÖRDJUPNING: FORSKNING2010-03-23

Arbetet vid datorn blir ofta upphackat. Även den som är van vid den nya tekniken kan drabbas av stress och frustration. Det som behövs är teknik som är bättre anpassad till människan.

Av:  Carl von Schéele

Frågorna om skador och besvär vid datorarbete kommer inte att försvinna, utan kanske till och med bli viktigare, när nya generationer som är uppvuxna vid dator och bildskärm ger sig ut i arbetslivet, vana vid att använda informationsteknikens verktyg.

Ingen är immun mot värk i muskler och leder – men inte heller mot stress och frustration vid datorn.

Psykolog Sara Tomée vid Sahlgrenska universitetssjukhuset forskar kring IT och stress, nedstämdhet och sömnproblem bland unga vuxna.

– De yngre uppger samma problem som oss äldre, det är stress, långa svarstider och avbrott, säger hon.

– Problemen skapar frustration, ökad tid vid datorn och tidspress. Alla människor har inte lika lätt att lära sig hur datorn fungerar. Många bär på en känsla av otillräcklighet.

Sara Tomées forskning visar att ju längre tid de unga använder datorer och mobiler, desto fler besvär rapporterar de.

På Umeå universitet har forskaren Rikard Harr studerat ett annat problem i det moderna arbetslivet, bland dem som upplever motsatsen till monotont, bundet datorarbete. Många arbetstagare har inte bara ett kreativt och omväxlande arbete, utan blir också avbrutna hela tiden.

– Det finns studier som visar att det var tredje minut sker avbrott i arbetet. Tänk dig att hela tiden behöva hantera avbrotten, som inte nödvändigtvis är viktiga för dig. Sedan tar det tid att hitta tillbaka till det du gjorde tidigare, säger Rikard Harr.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA