Arbetsgivaren måste utreda

FÖRDJUPNING: SEXUELLA TRAKASSERIER2014-11-18

Unga kvinnor är mest utsatta för sexuella trakasserier. Som drabbad är det viktigt att informera arbetsgivaren, som är skyldig att utreda och åtgärda situationen.

Det kan handla om påträngande blickar, en oönskad massage eller ett skämt som inte känns bra. Sexuella trakasserier kan ta sig uttryck på olika sätt, men det är den utsatta som värderar när gränsen passeras.

Naiti del Sante är expert i diskrimineringsrätt och författare till Bryt tystnaden, TCOs skrift om sexuella trakasserier.

– Vid mer subtila sexuella trakasserier gäller upplysningsskyldighet. Det innebär att man måste säga ifrån, så att den som trakasserar blir medveten om sitt agerande, säger hon.

Unga kvinnor drabbas mest. Utsattheten är ungefär densamma inom tjänstemannayrken och arbetaryrken. Skillnaden är förövaren:

– Kvinnliga tjänstemän blir oftast utsatta av sina kolleger eller chefen. Kvinnor med arbetaryrken utsätts av kunder, exempelvis inom

hotell- och restaurangbranschen.

Enligt svensk lag ska arbetsgivaren utreda och åtgärda situationen om sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Därför är det viktigt att berätta för arbetsgivaren i ett tidigt skede.

– Först när arbetsgivaren är medveten om situationen gäller skyldigheten. Om hen inte agerar så kan den drabbade kontakta facket och göra en anmälan, säger Naiti del Sante.

Fyra råd till den som är utsatt

  • Säg ifrån.
  • Du är inte ensam. Ta hjälp från ditt skyddsombud, facket, din chef eller någon annan person du har förtroende för.
  • Berätta för arbetsgivaren. Din arbetsgivare har en skyldighet att agera och åtgärda situationen.
  • Om trakasserierna fortsätter och du inte får hjälp av din arbetsgivare – gör en anmälan.
Källa: TCOs skrift Bryt tystnaden, 2013.

Mer än var fjärde drabbad – under ett enda år

28 procent av alla kvinnor mellan 16 och 29 år uppger att de på arbetet har utsatts för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön under 2013.
 
Källa: Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsmiljö 2013.

62  

62 anmälningar om sexuella trakasserier kom in till Diskrimineringsombudsmannen år 2013. Av dessa gällde 26 arbetslivet.

Så säger lagen

»Sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.« (Diskrimineringslagen 1 kap. 4 §)

Lagstiftning mot sexuella trakasserier

  • 1980. Förbud mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Gäller bara om arbetsgivaren själv gjort sig skyldig till trakasserierna.
  • 1998. Arbetsgivaren blir skyldig att utreda och sätta stopp för sexuella trakasserier mellan arbetstagare.
  • 2005. Lagen skärps. Sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön ses som en form av könsdiskriminering.
  • 2009. Ett förbud mot trakasserier som gäller alla diskrimineringsgrunder införs genom diskrimineringslagen.
Källa: Diskrimineringsombudsmannen.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA