Arbetsgivaren måste utreda
Unga kvinnor är mest utsatta för sexuella trakasserier. Som drabbad är det viktigt att informera arbetsgivaren, som är skyldig att utreda och åtgärda situationen.
Det kan handla om påträngande blickar, en oönskad massage eller ett skämt som inte känns bra. Sexuella trakasserier kan ta sig uttryck på olika sätt, men det är den utsatta som värderar när gränsen passeras.
Naiti del Sante är expert i diskrimineringsrätt och författare till Bryt tystnaden, TCOs skrift om sexuella trakasserier.
– Vid mer subtila sexuella trakasserier gäller upplysningsskyldighet. Det innebär att man måste säga ifrån, så att den som trakasserar blir medveten om sitt agerande, säger hon.
Unga kvinnor drabbas mest. Utsattheten är ungefär densamma inom tjänstemannayrken och arbetaryrken. Skillnaden är förövaren:
– Kvinnliga tjänstemän blir oftast utsatta av sina kolleger eller chefen. Kvinnor med arbetaryrken utsätts av kunder, exempelvis inom
hotell- och restaurangbranschen.
Enligt svensk lag ska arbetsgivaren utreda och åtgärda situationen om sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Därför är det viktigt att berätta för arbetsgivaren i ett tidigt skede.
– Först när arbetsgivaren är medveten om situationen gäller skyldigheten. Om hen inte agerar så kan den drabbade kontakta facket och göra en anmälan, säger Naiti del Sante.
Fyra råd till den som är utsatt
- Säg ifrån.
- Du är inte ensam. Ta hjälp från ditt skyddsombud, facket, din chef eller någon annan person du har förtroende för.
- Berätta för arbetsgivaren. Din arbetsgivare har en skyldighet att agera och åtgärda situationen.
- Om trakasserierna fortsätter och du inte får hjälp av din arbetsgivare – gör en anmälan.
Mer än var fjärde drabbad – under ett enda år
62
Så säger lagen
Lagstiftning mot sexuella trakasserier
- 1980. Förbud mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Gäller bara om arbetsgivaren själv gjort sig skyldig till trakasserierna.
- 1998. Arbetsgivaren blir skyldig att utreda och sätta stopp för sexuella trakasserier mellan arbetstagare.
- 2005. Lagen skärps. Sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön ses som en form av könsdiskriminering.
- 2009. Ett förbud mot trakasserier som gäller alla diskrimineringsgrunder införs genom diskrimineringslagen.