Bild: TCO

Utredningsförslag hotar fackens möjlighet att bilda opinion

DEBATT: YTTRANDEFRIHET2025-02-21

De förändringar i ordningslagen som nyligen föreslagits av en statlig utredning innebär allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten, skriver Lise Donovan, jurist på TCO. Om utredningens förslag blir verklighet kan det hindra fackförbunds och andra organisationers möjlighet att bilda opinion för sina ståndpunkter, menar hon.

Sommaren 2023 tillsattes en utredning för att göra en översyn av ordningslagen i syfte att stärka Sveriges säkerhet. Regeringens motiv var att den grova organiserade brottsligheten är systemhotande, att auktoritära stater agerar alltmer offensivt för att främja egna intressen och att attentatshotet från terrorister och våldsbejakande extremister eskalerat.

När utredningens förslag nu har presenterats kan TCO konstatera att flera av dess förslag innebär oproportionerliga inskränkningar i yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheterna, bland annat genom kopplingen till det oprecisa uttrycket ”Sveriges säkerhet”. Förslaget om begränsningar av allmänna sammankomster riskerar att skada den fackliga verksamheten och i förlängningen även demokratin. Nackdelarna överväger definitivt fördelarna med förslagen.

Det är centralt att man i en demokrati har möjlighet att uttrycka sig. Ett rationellt åsiktsutbyte och förnuftsbaserat politiskt samtal i den offentliga sfären är en väsentlig del av en levande och väl fungerande demokrati. Människor och föreningar måste vara fria att hålla möten och demonstrationer.

Därför behövs generösa och tydliga regleringar för allmänna sammankomster. Begränsas möjligheterna för sådana sammankomster inskränks också utrymmet för människor att utöva sina demokratiska rättigheter.

Fackliga organisationer, liksom andra delar av civilsamhället, anordnar regelbundet allmänna sammankomster. Det kan handla om möten för att få allmänhetens stöd för en strejk eller en solidaritetsgala för att uppmärksamma kränkningar av mänskliga rättigheter i något land. Det är oroväckande att utredningen inte tycks ha reflekterat över att de föreslagna begränsningarna kan slå mot fackföreningars och andra organisationers yttrandefrihet.

Vi vill varna för att den föreslagna förändringen riskerar att skada våra organisationers möjlighet att bidra till det demokratiska samhället genom att bilda opinion, engagera människor och påverka i sakfrågor – trots justitieministerns försäkran att regeringen vill värna yttrandefriheten.

Regeringen skriver i utredningsdirektiven att anordnandet av allmänna sammankomster bland annat kan leda till hot mot det svenska samhället i stort, svenska intressen utomlands och svenskar i utlandet. I direktiven hänvisas till att händelser i Sverige utnyttjats som förevändning för att hetsa och bruka våld både i Sverige och utomlands.

Vi frågar oss vad de föreslagna regelförändringarna skulle komma att innebära för tillståndsgivandet. Ska det räcka att Polisen befarar att det kommer att framföras kritik som skulle kunna ”reta upp” ett annat lands regering för att en manifestation ska nekas tillstånd? Vad kommer att gälla för uttryck till stöd för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter, ståndpunkter som i Sverige är relativt okontroversiella? En allmän sammankomst där sådana budskap framförs skulle kunna förarga personer eller regimer på ett sådant sätt att det kan uppfylla kriterierna för att begränsa eller hindra en demonstration.

TCO konstaterar att det de senaste åren har skett en oroväckande förändring av det politiska klimatet. Ifrågasättandet av demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde har blivit mer öppet och synligt. Det måste bemötas och bekämpas med alla de medel som ett fredligt, öppet och demokratiskt samhälle kan uppbringa – inte genom att göra ordningslagen oförutsägbar och rättsosäker.

TCO kan notera att regeringen inte har remitterat betänkandet till någon av de fackliga centralorganisationerna. TCO har ändå använt sig av möjligheten att yttra sig över utredningens förslag.

Om regeringen väljer att gå vidare med förslagen är det avgörande att de perspektiv som lyfts fram i remissvaren från bland andra TCO beaktas – annars är risken att det görs allvarliga inskränkningar i centrala demokratiska fri- och rättigheter.

Lise Donovan
Jurist på TCO, Tjänstemännens Centralorganisation

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA