TriO – ett högriskprojekt
Tyvärr får medlemmarna i ST ingen möjlighet att själva avgöra om de vill fortsätta att organisera sig i ST eller bli medlemmar i ett nytt storförbund. Hittills har 500 av 90 000 medlemmar aktivt deltagit i diskussionen. Istället för en förutsättningslös analys har strategin i förbundsledningen varit att ha en lång genomförandeperiod för att med propaganda få igenom sin uppfattning om ett storförbund. Man har bl a startat hopslagningen, innan några beslut är fattade, genom en gemensam regional organisation i Göteborg.
STs förbundsledning har under många år ständigt initierat olika interna omorganisationer, jippon kring 8 mars, mässor etc. Istället borde man ha satsat på opinionsbildning, facklig utbildning för att stärka det lokala fackliga arbetet och underlätta rekryteringen av lokala fackliga företrädare samt påverkan av regering och riksdag för att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för våra medlemmar.
Eftersom jag är så kritisk till vår egen förbundsledning borde jag väl hälsa förslaget om ett nytt storförbund med glädje. Men eftersom varken SKTFs eller HTFs ledningar företräder kraftfulla fackliga organisationer som på allvar stödjer det lokala arbetet och satsar på facklig ideologi och utbildning, tror jag inte att det blir bättre.
TCO står inte längre för några fackliga ideal utan blir mer ett konsultbolag och samtalspart till regeringen istället för att tillvarata medlemmarnas intressen. Nu senast har TCO outsourcat administrativ personal, något som facket ju tidigare kritiserat.
I nummer 11/2001 av Statstjänstemannen angrep jag både Trio-förespråkarna och förbundsledningen. Något bemötande har jag inte fått. Tyvärr tiger dessa (makten väljer detta allt oftare) och satsar istället på propaganda.
vid ombudsmötet 18 september om Trio uttalade ett fåtal avdelningsföreträdare kritik mot förslaget, fler uttalade stöd för planerna, och majoriteten gav inte uttryck för någon uppfattning. Men Muin Hamolaila, ST-Migrationsverket, hävdar att det bara var Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt, som var negativ.
Alla som var där vet att det inte är sant. Vi var flera som mer eller mindre tydligt kritiserade Trio-projektet och ifrågasatte förslaget. Det är korrekt att flera avdelningar då uttalade att de numera var positiva till förslaget.
Några hävdade att de tidigare till och med varit negativa men under processen blivit positiva. Det är kanske så, men jag har hört det förr, och enligt min uppfattning är det ett typisk taktiskt agerande från en del håll för att få igenom sina förslag.
För mig har dessa möten som jag deltagit i mer varit till för att ge sken av demokrati än att ge en reell möjlighet att diskutera Trio-förslaget och konsekvenserna. Förbundsledningen och kansliets ledande tjänstemän har lagt beslag på merparten av all tid. Formellt demokratiskt men i realiteten inte. Någon objektiv analys av förslaget har de inte släppt fram. ST-Skatt har på alla möjliga sätt ifrågasatts.
Än en gång kan jag läsa på DN debatt att fackliga ledare, denna gång från SKTF och HTF, gör gemensam sak med ministrar.
Visst har ST och de andra i några debattartiklar kritiserat den socialdemokratiska regeringen, men med tanke på att den i många fall skulle kunna göra något åt problemen om den ville så har kritiken varit hovsam. Detta är å andra sidan inte så konstigt eftersom det sedan fackens bildande funnits ett intimt förhållande mellan facken och socialdemokratin. Detta var under många år till fördel för löntagarna, men tyvärr är det inte längre fallet. Enligt min uppfattning sammanblandar många av de ledande fackliga ledarna sina uppdrag att företräda medlemmarna med sina lojaliteter med det socialdemokratiska partiet. Det hävdas på DNs och SvDs ledarsidor att regeringen går i LOs ledband, men oftare går ju de fackliga ledarna i socialdemokratiska partiets ledband.
Men hovsamma påhopp på DN debatt är andra sidan av samma mynt. Istället för att aktivera och stödja de lokala skyddsombuden gör ST en enkätundersökning och publicerar insändare.
Det gjorde man 1999 och nu två år senare har inte mycket hänt. Nu skriver man en ny insändare och förlänger den tid inom vilken ST kräver att missförhållandena ska vara åtgärdade. Det är inte att måna om dem av våra medlemmar som drabbas av dålig arbetsmiljö…
Hur mycket har ST satsat på att stödja det lokala arbetsmiljöarbetet? Hur mycket har ST satsat på omorganisationsutredningar och nu senast Trio-projektet. Det lokala fackliga arbetet får inte heller i Trio stöd i form av utbildning och andra resurser så att vi lokala företrädare kommer att klara uppdraget bättre. Rekryteringen av nya fackliga aktivister underlättas inte heller.
Om STs ledning önskar vara reellt demokratisk måste ni ge möjlighet för alla medlemmar att i en medlemsomröstning säga sin mening.
Visa att ni tror på bärigheten i ert förslag att bilda ett Trio-förbund och utlys en medlemsomröstning. Inför en sådan ges alla parter möjlighet att framföra sina argument och medlemmarna får möjlighet att själva ta ställning till argumentens bärkraft.
Peter Bylund
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.