Annons:

Svar till Jan-Erik Gustafsson

DEBATT: EU2005-04-05

Jan Erik Gustafsson blandar i senaste numret av ST Press på ett olyckligt sätt ihop EU-konstitutionen med dagspolitiken. Konstitutionen fastställer regelverket och sedan är det medlemsländernas regeringar, riksdagar, kommissionen och Europaparlamentet som fattar besluten och formar politiken.

Man kan diskutera innehållet i Lissabonprocessen, och där har säkert Gustafsson och jag olika åsikter, men det har ingenting med konstitutionen att göra. Lissabonprocessen tillkom år 2000, långt innan konstitutionen, och handlar om att vi ska skapa mer tillväxt, jobb och hållbar utveckling i Europa.

Inom Lissabonstrategin ryms en het fråga, det så kallade tjänstedirektivet. Det orsakar stora protester, inte minst i Frankrike. Det är synd eftersom det är oerhört viktigt att vi får en fri rörlighet – med vissa regler förstås – också för tjänster. Hur det ska gå till kan vi diskutera och visst behöver det nuvarande förslaget reformeras. Detta är en viktig och intressant debatt, men den har ingenting med konstitutionen att göra. Där fastslås att vi ska ha fri rörlighet för varor, personer, kapital och tjänster, men det har varit EUs principer i decennier.

Slutligen tar Gustafsson upp den ökade arbetslösheten. Det är ett jätteproblem och där kan EU-länderna göra mer. Huvudansvaret för varje lands politik har emellertid de enskilda ländernas regeringar. Arbetslösheten i Sverige beror på allt för många år av socialdemokratisk politik. Men lösningen är inte att rösta nej till konstitutionen, det är att byta regering 2006.

Cecilia Malmström

EU-parlamentariker (fp)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA