Avvisa EU-konstitutionen
EUs förslag till tjänstedirektiv kommer att arbetas om. Efter hård, och rättvis, kritik mot förslaget verkar nu EU-kommissionen backa från de värsta delarna av förslaget. Det är en välkommen seger för fackföreningsrörelsen och vänstern inom EU. Hade förslaget som låg blivit verklighet så hade risken för att dumping av sociala villkor och skydd för löntagaran varit uppenbar. Nu är det viktigt att se till att de antifackliga förslagen inte kommer tillbaks. Men risken är uppenbar, om EUs nya konstitution antas.
I förslaget till ny konstitution för EU ställs solklara krav på avreglering av tjänstesektorn (artikel III- 144, 147 och 148) helt enligt de principer som tjänstedirektivet är byggt på. I artiklarna slås det fast att det är förbjudet att hindra att man fritt säljer tjänster mellan länderna, att kommissionen ska lägga direktivförslag i frågan, och att länderna uppmanas att till och med gå ännu längre än vad EU kräver. Konstitutionen avgör vilka förslag som kommissionen ska lägga i framtiden och hur EU-domstolen kommer att döma i tvister.
Det är djupt inkonsekvent att, som regeringen, ena stunden kritisera EUs avregleringar med tjänstedirektivet, och nästa stund vilja grundlagsfästa just den politiken i en konstitution som ska styra det framtida EU. Ett konsekvent nej till tjänstedirektivet kräver att förslaget till EU-konstitution avvisas. Lämpligen sker det genom en folkomrösnting.
Jonas Sjöstedt
EU-parlamentariker (v)
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.