Bild: Pressbild, Simon Johansson

Regeringen måste satsa mer på arbetsmiljön

DEBATT: ARBETSMILJÖVERKET2024-03-08

Att växla upp arbetet mot arbetsmiljöfusk och arbetsmiljöbrott förutsätter fler inspektörer, skriver de två socialdemokratiska riksdagsledamöterna Teresa Carvalho och Johanna Haraldsson. De uppmanar regeringen att prioritera arbetsmiljöpolitiken och resurserna till Arbetsmiljöverket.

Med 65 döda i arbetsplatsolyckor blev 2023 till ett nattsvart år för vårt land. Inte sedan 2011 har så många människor mist livet på jobbet. Det är fullkomligt horribelt att folk ska behöva dö på eller av jobbet, och varje enskilt dödsfall är en tragedi. I Sverige ska alla jobb vara trygga jobb. Ingen annan målsättning duger.

För oss socialdemokrater är inte värnandet av arbetsmiljöpolitiken ett engagemang som kommer och går. Vårt parti bildades för att driva löntagarnas villkor på arbetsmarknaden. Här finns en klassisk skiljelinje i svensk politik. Förra gången vi hade en borgerlig arbetsmarknadsminister slaktades arbetsmiljöpolitiken genom massiva neddragningar på Arbetsmiljöverket och nedläggning av Arbetslivsinstitutet. Under Reinfeldt-åren nästintill halverades antalet arbetsmiljöinspektörer.

Under våra åtta år i regeringsställning växlade vi stegvis upp resurserna, vi antog en nationell arbetsmiljöstrategi som innehöll en nollvision mot dödsolyckor, och vi inrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Vi inledde också en tung offensiv mot arbetslivskriminaliteten, bland annat genom att inrätta regionala a-krimcenter som fungerar som nav för arbetet mot brottsligheten i arbetslivet.

Vi gick också fram med ett lagförslag om att ge de regionala skyddsombuden tillträde till fler arbetsplatser – som högermajoriteten tyvärr röstade ned i riksdagen. Nu öppnar dessutom regeringen och Sverigedemokraterna för att försvaga skyddsombuden genom att frikoppla dem från facket, vilket skulle göra svenska arbetsplatser farligare.

Trots att vi socialdemokrater gjorde en hel del finns det bevisligen mycket mer att göra. Vi tror inte att vi kan inspektera bort dödsolyckorna, men det går inte att blunda för att inspektionsverksamheten är en viktig kugge i arbetsmiljöarbetet – både i det förebyggande och det åtgärdande. Därför föreslog vi socialdemokrater rejäla tillskott till Arbetsmiljöverket i våra budgetalternativ såväl inför förra året som inför i år.

Tyvärr ser vi i stället hur historien upprepar sig – när Sverige får en högerregering, då försummas arbetsmiljöpolitiken. Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag skrivs förvisso upp för ökade löner och priser, men därefter görs också en generell besparing. På sista raden blir det inte en satsning, regeringen skjuter inte till resurser som räcker till att växla upp arbetet. Vi menar därför att regeringens nya och något yrvakna uppdrag till myndigheten att öka andelen oanmälda inspektioner blir tandlöst.

Att växla upp arbetet mot arbetsmiljöfusk och arbetsmiljöbrott förutsätter fler inspektörer. Men det kostar pengar – pengar som regeringen dessvärre inte prioriterar att lägga, trots stigande dödstal och trots att Arbetsmiljöverket så sent som förra året tvingades avbryta nödvändiga rekryteringar på grund av just bristande resurser.

När statsbudgeten för 2024 lanserades skickade regeringen ut cirka 120 pressmeddelanden om varenda liten grej som kunde paketeras som en satsning. Men inget av dessa pressmeddelanden handlade om resurstillskott till Arbetsmiljöverket, helt enkelt för att inte ens regeringen ansett att det var en satsning – fram till nu. Men i ett pressat läge är det plötsligt precis vad regeringen försöker ge sken av.

I praktiken säger regeringen åt myndigheten att omprioritera. Vi befarar att det kan innebära att andra planerade inspektioner som är verkningsfulla för att upptäcka brister i den psykosociala arbetsmiljön – inte minst i kvinnodominerade branscher med hög stressproblematik – får stå tillbaka.

Vi uppmanar Sverigedemokraterna och regeringen att tänka om och prioritera arbetsmiljöpolitiken och resurserna till Arbetsmiljöverket.

Teresa Carvalho
Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för socialdemokraterna

Johanna Haraldsson
Riksdagsledamot för socialdemokraterna


Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA