Politik för löntagare eller för marknaden?

DEBATT2007-01-17

Junilistans Hélène Goudin har uppmärksammat att vi socialdemokratiska europaparlamentariker röstat för en passus i ett betänkande som förordar en flexiblare arbetsrätt i Bulgarien. Att vi gjorde så beror på ett misstag, vilket Hélène Goudin kunnat få reda på om hon frågat oss. Efter det att vi blev varse misstaget har vi begärt en justering av röstprotokollet.

Detta misstag har som tur är ingen betydelse alls. Betänkandet handlade nämligen om Bulgariens anslutning till EU, vilket vi socialdemokrater är positiva till. Genom anslutningen kommer arbetsrätten i Bulgarien att förändras, men inte till det sämre för löntagarna utan till det bättre. Vid årsskiftet måste Bulgarien tillämpa en rad EU-direktiv som kommer att säkra en god arbetsmiljö och leda till förbättringar för löntagarna.

Detta vill Goudin säga nej till. Enligt henne ska EU bara syssla med den inre marknaden och miljöfrågor. Med andra ord vill hon att företag och kapital fritt ska få verka på den gemensamma marknaden, utan tvingande regler som säkrar goda villkor för löntagarna. Denna politik ligger till och med något till höger om den politik som moderaterna förordar.

Goudin ställde tre frågor till mig rörande den feltryckning vi gjorde. Jag kan besvara alla med nej. Nu vill jag ställa tre frågor, som inte rör detaljer i ett omröstningsförfarande utan om EU-politikens innehåll.

1. Varför ska det enligt junilistan vara möjligt för enskilda EU-länder att på den inre marknaden införa regler som skadar löntagarnas hälsa, till exempel rörande buller och optisk strålning?

2. Varför ska det i junilistans EU bli möjligt för de enskilda medlemsländerna att dra till sig företag och kapital genom att erbjuda inte bara låga löner utan också långa och för löntagarna skadliga arbetstider?

3. Varför ska företagen i junilistans EU kunna lägga ner verksamhet utan att i förväg ha informerat och konsulterat löntagarna?

Socialdemokraterna är ett arbetarparti. Vi för en politik i Europaparlamentet i syfte att stärka löntagarnas ställning på den gemensamma arbetsmarknaden. Junilistan tar konsekvent parti för företagens och kapitalets frihet på den inre marknaden. I valet mellan en politik som gynnar marknaden och en som gynnar löntagarna har junilistan valt marknaden.

Jan Andersson (s)

Ordförande i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott

Vi tryckte fel om arbetsrätten i Bulgarien, skriver Jan Andersson (s). <br>Foto: Alexander Armiento
Vi tryckte fel om arbetsrätten i Bulgarien, skriver Jan Andersson (s). <br>Foto: Alexander Armiento

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA