Bild: Norsjoisak/CC BY-SA 4.0

Nya myndigheter bör inte placeras i Stockholm

DEBATT: STATSFÖRVALTNING2023-06-16

För oss socialdemokrater är det självklart att staten ska vara närvarande i hela landet, i form av såväl statliga arbetstillfällen som statliga myndigheter, skriver riksdagsledamoten Isak From. Han är kritisk till att regeringen valt att lokalisera fler myndigheter till Stockholm.

Samhällskontraktet kräver att staten är närvarande i hela landet. Statlig service behövs för den lokala och regionala utvecklingen samt för att göra det möjligt för människor att bo och verka i hela landet. Den statliga närvaron har därför inte bara ett symboliskt värde – den bidrar till jobb, tillväxt, framtidstro och utveckling och är viktig för statens legitimitet.

Jag och andra socialdemokrater ute i landet har varit otåliga och drivit på för att statens närvaro ska stärkas i hela Sverige. Frågan om de statliga servicekontoren ansågs så pass viktig att statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring 2019 särskilt tog upp att fler nya sådana kontor ska öppnas. Ett skäl för denna inriktning är den oro många känner för att Sverige, liksom flera andra länder, har fått ökande klyftor mellan landsdelar och mellan medborgare.

Landsbygdskommittén, som tillsattes 2015 av den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen, lämnade en mängd förslag. Ett av dem var att omlokalisera arbetstillfällen vid statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Ett annat förslag, som senare också blev riksdagens beslut, var att en lokalisering utanför storstadskommunerna alltid ska vara förstahandsalternativet när en ny myndighet inrättas.

Samhällskontraktet brister inte minst i de mer glesbefolkade delarna av landet och i särskilt utsatta områden i våra städer, som i decennier drabbats av vikande statlig närvaro. Under Socialdemokraternas tid vid makten lokaliserades – beroende på hur man räknar – närmare 4 000 statliga jobb utanför Stockholm, och nya servicekontor har öppnat runt om i landet.

För oss socialdemokrater är det självklart att staten ska vara närvarande i hela landet, i form av såväl statliga arbetstillfällen som statliga myndigheter. Vi ser tydligt att den statliga närvaron behöver fortsätta att utvecklas.

Den nuvarande regeringen verkar tyvärr ha en annan inriktning. Det blir särskilt tydligt när det nu framkommer att den nya Utbetalningsmyndigheten kommer att få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset Sthlm 04 i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Det var mot den bakgrunden som jag i mars i år lämnade in en interpellation till civilminister Erik Slottner, där jag frågade om han och regeringen överväger insatser för att statens närvaro i resten av landet ska öka.

Att högerregeringen väljer att lokalisera fler myndigheter till Stockholm är både märkligt och dåligt. Riksrevisionen slog tidigare i år i en rapport fast att de beslut som fattats om att etablera myndigheter utanför Stockholm inte varit tillräckliga för att bryta utvecklingen mot en alltmer ojämn balans mellan huvudstaden och andra delar av landet. Vi socialdemokrater kommer att följa upp vad regeringen gör med den rapporten.

Vi behöver knyta samman stad och land med jämlika villkor och nya arbetstillfällen i hela Sverige. I det arbetet bör staten vara en föregångare för att motverka urbaniseringens negativa effekter. Runt om i landet står regioner redo att kroka arm med staten för att erbjuda etablering av nya myndigheter. Det borde vara svårt att tacka nej till.

Vi socialdemokrater står redo att ta vår del av ansvaret. Hittills ger högerregeringens inriktning dessvärre fler frågor än svar. Vi vet att resten av landet förväntar sig mer.

 

Isak From

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Västerbottens län

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA