Kortsiktigheten kostar

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-10-08

Jag skäms för hur Arbetsförmedlingen hanterar de många tidsbegränsade anställningarna, skriver Åsa Jacobs, arbetsplatsombud för ST.

Av:  Åsa Jacobs

De senaste åren har Arbetsförmedlingen använt sig av tidsbegränsade anställningar, och jag undrar om det inte kostar mer än vad vi får ut av det.

Det har exempelvis handlat om jobbcoacher, praktikjakt, etableringsresurs och kundresurs. Det gäller också anställningar där arbetsgivaren inte ställer krav på avslutad högskoleutbildning.

Rekryteringsarbetet tar tid. Ibland har vi fått resurserna för ett kalenderår, men innan vi har kommit i gång med rekryteringen och fått tag i rätt personer så kan det ha hunnit bli augusti–september när de börjar

sin anställning. Med slutdatum 31 december.

Det är heller inte alla som tackar ja till tidsbegränsad anställning, vilket också är ett skäl till att rekryteringen kan dra ut på tiden – de vi först erbjuder anställning tackar ibland nej när de får villkoren klara för sig.

De tidsbegränsat anställda ska sedan utbildas i ämnen som statstjänstemannens roll och personuppgiftslagen.

Att nyanställa innebär dessutom högre arbetsbelastning för befintlig personal som får svara på tusen frågor. Det är vi beredda på när det kommer nya. Men när det ständigt kommer nya, som endast ska jobba ett halvår? Det kostar på tålamodet.

De nyanställda kommer ut i »verkstad« i september–oktober och har anställning till december. De vet att de blir utan jobb 1 januari, hur många har då fokus på sitt uppdrag i stället för att se om sitt eget hus först? Det finns dock de som lojalt jobbar på in i det sista med förhoppningen att det kan bli en förlängning. Ibland vet ju inte chefen om det kommer medel för en förlängning, så beskeden kan vara tvetydiga.

Jag är arbetsplatsombud för ST och har varit delaktig i en del av rekryteringarna. Jag har försökt att värva de tidsbegränsat anställda till facket, men det är svårt att få med personer som inte vet om de får jobba kvar efter nyår.

Jag skäms för hur vi hanterar detta!

Det är inte fel att vi anställer personer för att stärka våra möjligheter att utföra Arbetsförmedlingens uppdrag. STs uppfattning är att det inte ska vara krav på högskoleutbildning för att få en tillsvidareanställning som arbetsförmedlare, eftersom vi behöver bredare kompetens och erfarenheter.

Vi behöver denna resurs, men det ska finnas en långsiktighet i vårt engagemang och vår planering – för det är inte schyst för någon part med kortsiktiga lösningar.

Åsa Jacobs är arbetsplatsombud för ST

arbetsförmedlingen, sandviken

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA