Det kostar pengar att flytta – oavsett riktning

DEBATT2005-04-19

Är det en nyhet att flytt kostar? Det kostar nog lika mycket oavsett riktningen.

ST Press skriver om det kostsamma i de statliga myndigheternas utflyttning från Stockholm.

Det ropas högljutt om det felaktiga i besluten, empati anbefalles med de drabbade.

ST Press skrev inget om K4s nedläggning och vad det kostade samhället Arvidsjaur.

Mitt samhälle, Arvidsjaur, har på tio år tappat tolv procent av sin befolkning.

Grundskole- och gymnasieutbildade ungdomar tvingas varje år att flytta. Utbildningen får vi betala, men intäkterna tar andra hand om.

Under dessa tio år har många statliga arbetstillfällen dragits in i Arvidsjaur, men under tiden har det också skapats nya på andra ställen och framförallt i vår huvudstad.

Sveriges inlandskommuner har både offrat och bidragit till detta lands välstånd, jag vet inte vad det kommer att kallas i framtidens historieböcker. Naturtillgångarna tillhör förvisso alla, men de regioner som genererar dessa värden ska väl inte behöva stå tomhänta och bara se på ruinerna av det som var.

l Skogen – en gång i tiden gick den till närområdet där trädet vuxit upp, men nu transporteras inlandets timmer i oförädlat skick till kust och söder. Vår allra största skogsägare i inlandet är staten.

l Malmen – denna råvara ger arbetstillfällen en begränsad tid, vinsterna plöjs ner i en annan jord.

l Vattenkraften – många är det som fått flytta på sig för att regeringen så bestämt, flytt eller vi dränker dig, har alternativen varit här uppe. Vattenkraften, denna källa till ren elenergi och en mjölkkossa i enormt format, har varit och är en tung byggsten i bygget Sverige. Det genereras el, men arbetstillfällena genereras på annat håll.

Jag tror och hoppas att det finns politisk vilja att göra landet rundare. Jag hoppas och tror att alla tycker att det är rätt att den statliga kakan ska vara jämnt fördelad.

Men jag kan inte låta bli att undra om det är okunskap inblandad i dessa ärenden, att landet utanför stadsmuren är okänt område. Jag undrar hur många infödda stockholmare det är som har en farmor eller farfar norr om Dalälven, men som själva inte varit norr om den. Måste fördomar skingras?

Åke Kågström

ST-medlem (av ideologiskt skäl)

Arvidsjaur

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA