Är liberaler välkomna i ST?
Vill ST ha medlemmar med borgerliga värderingar? Det undrar Johannes Hylander efter att ha läst en debattartikel av fyra förbundsstyrelseledamöter i förra numret av ST Press.
Fackförbundet ST är på väg att bli ett fackförbund som bara tilltalar personer med vänstersympatier och som stöter bort medlemmar med liberala eller allmänborgerliga värderingar. Det är konsekvensen av argumentationen i den artikel som fyra ledamöter i STs förbundsstyrelse presenterade i det förra numret av ST Press. Tvärt emot artikelförfattarnas ambition att öka antalet medlemmar kommer retoriken snarare att skrämma bort möjliga medlemmar.
Fackliga organisationer styrs liksom de flesta intresseorganisationer av ett antal grundläggande värderingar. I STs fall är värderingarna demokrati, rättvisa, humanism och solidaritet. Ingenting som i sig stöter bort liberala eller allmänborgerliga personer. Men när dessa värderingar konkretiseras i så kallade viktiga frågor uppstår problem.
En av dessa viktiga frågor är en stark statlig sektor som själv utför verksamheten eftersom författarna menar att det är en garant mot ett tvåtredjedelssamhälle. Detta ställs mot bonusgirighet och nyliberala krafter som vill nedrusta den offentliga sektorn. Företagare tillskrivs åsikter som att plånbokens storlek ska få avgöra tillgången på välfärdstjänster och det påstås att vinsten, på bekostnad av medborgare och anställda, är deras enda ledstjärna.
Om man blandar begreppen på det där viset, och om man inte berättar var man själv drar gränsen mellan nyliberala (uppenbarligen onda) och andra (möjligen goda) strukturförändringar, så förvirrar man. Kanske stärks banden till några få på vänsterkanten, men de mittenväljare som ST borde lära känna blir bara oroliga. Kritisera gärna privatiseringar, men berätta vilka det är ni tänker på. Kritisera gärna nyliberalismen, men berätta hur ni definierar den. Argumentera gärna för en stark offentlig sektor, men beskriv var gränsen går. Får Arbetsförmedlingen till exempel använda sig av datakonsulter? Kan universiteten hyra in gästföreläsare från näringslivet?
Jag har inte sett STs »värderingskort«, men om debattartikeln gör det rättvisa så rekommenderar jag en grundlig omarbetning. Eller åtminstone en ordentlig och konkret undertext till varje rubrik. Ekon från en tid då det var »vi mot elake brukspatron och de andra onda företagarna« skramlar tomt. Visst finns det problem på arbetsmarknaden och visst finns det orättvisor. Men även kampsångerna måste förnyas. Annars kommer inte de nya medlemmar som ST så väl behöver.
Johannes Hylander
folkpartist, pr-konsult, medlem i Unionen och tidigare anställd på Sif
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.