Lyft fram STs ideologi
Fackförbundet ST har tagit fram ett värderingskort, ett dokument avsett att tydliggöra våra grundläggande fackliga värderingar. Där sägs att vi arbetar aktivt för demokrati, rättvisa, humanism och solidaritet. Övergripande ledord är tydliga värderingar. En annan rubrik är viktiga frågor. Här nämns att bättre arbetsvillkor är vårt viktigaste mål. Det gäller främst lön och andra anställningsvillkor, rätten till utveckling och inflytande i arbetet, gott ledarskap och god arbetsmiljö.
Dessa rubriker på vårt värderingskort belyser varför man skall välja att bli medlem i ST.
Hur aktivt jobbar vi då med dessa frågor? Vad gäller våra arbetsvillkor jobbar vi målmedvetet och långsiktigt på olika plan med dessa frågor.
Det är mer tveksamt om vi kan säga samma sak om våra fackliga grundvärderingar, trots att vi säger att vi ska jobba aktivt med dessa frågor.
Vi menar att det är hög tid att börja jobba aktivt med värderingsfrågor. ST är en idéburen organisation, och som en sådan är det livsviktigt att visa utåt vilka grundläggande idéer organisationen står för.
Detta är speciellt viktigt i tider av bonusgirighet och när nyliberala krafter fortsätter sin kamp för att nedrusta välfärdssektorn.
Vi hävdar att en gemensam välfärdssektor motverkar utanförskap och ett tvåtredjedelssamhälle. Belackarna av välfärdssektorn, de nyliberala, fortsätter att sälja ut och privatisera så mycket det går. De nya privata ägarna kommer inte att ha som sitt främsta mål att jobba för ett rättvist och solidariskt samhälle, där alla får sin del av samhällsservicen utan att plånbokens storlek ska avgöra.
I stället är deras ledstjärna vinst till aktieägarna på arbetstagarnas och
medborgarnas bekostnad.
Pengar leds från den gemensamma sektorn till den privata, vilket leder till universitet som konkurrerar i stället för att samarbeta, underbudgetering inom rättsväsendet, orimliga arbetsförhållanden på Försäkringskassan etc.
Forskning visar tydligt att sådana nedskärningar leder till att medarbetarna blir sjuka av att försöka göra »allt« men inte orka.
ST, däremot, arbetar för en stark statlig sektor som tar ansvar för varje individ, oavsett var man bor och hur mycket, eller lite, man tjänar. Våra medlemmar som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag förvaltar och utvecklar demokratin varje dag de går till arbetet. Våra medlemmar motverkar genom sitt arbete ett tvåtredjedelssamhälle som hotar om privatiseringarna går för långt.
Vad skulle då ST vinna på att aktivt lyfta fram dessa värderingar? Vi är övertygade om att det skulle gynna vårt arbete med att rekrytera nya medlemmar till ST.
I dag väljer alltfler yngre att inte organisera sig alls, faktum är att en majoritet väljer alternativet att vara oorganiserad. Beror det på att man inte tror på demokrati, rättvisa, ett humanistiskt och solidariskt samhälle? Inte alls. Unga har alltid drivits av en tro på ett solidariskt och rättvist samhälle. Detta visar sig ofta i undersökningar gjorda av dagstidningar och opinionsinstitut.
Som idébärare inom ST måste vi söka förklaringen till våra svårigheter hos oss själva. Vi måste vara självkritiska och inse att vi inte varit tillräckligt tydliga att föra ut var vi står i dessa »mjuka« frågor. Alla högre fackliga ledare kanske inte heller alltid lever som de lär.
För att attrahera medlemmar räcker det inte att bara vara bra på att lyfta fram vilka utmärkta avtal, försäkringar och andra förmåner vi kan erbjuda. Här skiljer det trots allt inte så mycket gentemot våra konkurrenter.
Vad som det däremot skiljer på är vilka fackliga grundvärderingar vi står för. Vi måste bli bättre på att föra ut och förankra den ideologi och etik som vi känner så varmt inför hos våra nuvarande och blivande medlemmar.
Lars Hedin
Tom Johnson
Tobias Bjerman
Kurt-Åke Sjöström
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.