Urvete med extra näring
Sugen på att baka ett fylligt, saftigt och smakrikt matbröd? Dinkelmjöl, ett både gott och nyttigt alternativ till vanligt vetemjöl, har blivit alltmer populärt.
Dinkel är ett slags urvete som vårt vanliga vetemjöl härstammar från. Arkeologiska utgrävningar visar att människan i tusentals år använt det som baslivsmedel. I Sverige odlades dinkel redan på stenåldern. Numera odlas det ekologiskt i allt större skala på Gotlands kalkrika jordar.
Det extra kraftiga fröskalet skyddar mot svampangrepp och behöver inte besprutas. Rötterna går djupt ner i marken och har lätt att ta till sig näring i jorden utan konstgödning. Det gör att dinkel är rikt på protein, fibrer, B-vitaminer och mineraler.
Bra i soppa
Vanligt vetemjöl kan i de flesta fall bytas ut mot dinkel. Eftersom dinkel är något dyrare kan du välja att använda hälften dinkel och hälften vetemjöl. Det går också att använda i annan matlagning. I Italien används ofta hel dinkel i soppor och grytor med lamm, grönsaker och tomat.