Bild: Janetta Nyberg

Tid att fundera över jobbet

PÅ JOBBET: REFLEKTION2010-06-29

Efter några semesterveckor kommer ofta tankarna: Har jag det jobb jag borde ha? ST Press hjälper dig att reda ut vad du behöver, och om det går att fixa utan att ens byta arbetsplats.

Av:  Sofia Brax

De första veckorna av sommarledigheten brukar upptas av själva frihetskänslan. Men sedan kommer de där lite djupare tankarna om jobbet – mitt i jordgubbslandet.

– Sommaren är ofta det enda tillfället på året då vi får tillräckligt med distans till jobbet för att kunna reflektera ordentligt, säger psykoterapeuten Lennart Björklund.

Ibland leder de där funderingarna till att man byter jobb. Men ofta går det att påverka karriären inom ramen för den anställning man har.

– Om du inte lyckas sätta fingret på ditt missnöje, utan bara flyr vidare till nästa arbetsgivare, är risken att du inte blir mer nöjd där.

Ordet karriär har dessutom skiftat betydelse på senare år. I dag betyder det inte nödvändigtvis att stiga i graderna och bli chef.

– En del gör den typen av karriär fast de inte ens tycker det är kul, säger STs karriärcoach Jörgen Kihlgren. Min definition av karriär är att hitta ett arbete du trivs med, där du kan utvecklas, känna arbetsglädje och få utlopp för hela din potential. Kanske har du gjort världens häftigaste karriär utan att inse det själv?

Känns det inte så, är Jörgen Kihlgrens råd att börja med att identifiera dina drivkrafter. Därefter kan du lättare välja strategi för att förändra din arbetssituation. Och när semestern är slut kan du börja arbetet för att sätta den i verket.

Inventera läget

Om det är något som skaver, försök bli klar över om det beror på arbetsuppgifterna, arbetsplatsen eller yttre omständigheter. Eller bara vad andra tycker – sådant kan ofta irritera helt i onödan.

Arbetsuppgifterna. Bryt ner ditt arbete i fyra arbetsuppgifter. Uppskatta hur många procent du gör av varje uppgift under ett år. Markera hur kul de faktiskt är: plus, minus eller noll. Titta på bilden och fundera: Gör jag rätt saker?

Arbetsplatsen. Ligger verksamhetens mål och din uppgift i linje med dina värderingar, drivkrafter och intressen?

De praktiska förutsättningarna. Trivs du med din chef, kollegorna, organisationskulturen, din lön, balansen mellan frihet och styrning, arbetstider och resor?

Nio olika karriärvägar

Det finns många olika vägar att gå i karriären. Överväg vilken utveckling som känns bäst för dig.

Chefsjobb. Passar dig som trivs med att ha inflytande och vill påverka verksamhetens mål. Men tänk på att det också innebär mer ansvar. Din arbetsbelastning lär bli mycket tyngre och du kan bli tvungen att välja bort annat.

Breddade arbetsuppgifter. Passar dig som vill ha ökad variationi arbetet. Du kanske kör leverantörsreskontra i dag och vill varva det med redovisning och fakturering. Tänk på att det inte bör bli för många olika uppgifter, då kan rollerna eller ansvaret bli otydliga.

Smalare arbetsuppgifter. Passar dig som har för många arbetsuppgifter, eller vill fördjupa dig inom ett område. En del människor trivs faktiskt bäst med att ägna sig helt åt ett sakområde. Vänd det i så fall till din fördel – och satsa på något du verkligen vill göra och tycker är kul.

Projekt inom ditt intresseområde. Passar dig som vill ha omväxling och stimulans. Välj projekt som du tycker är kul, kanske event eller konferenser. Även om det bara upptar en mindre del av din arbetstid, blir ofta resten roligare också. Tänk på att projekten är tidsbegränsade.

Projekt inom ditt fackområde. För dig som vill ha omväxling och göra traditionell karriär. Här gäller det att välja rätt projekt, sådana som är avgörande för verksamhetens mål. Det låter cyniskt, men det är oftast projekt inom kärnverksamheten som leder uppåt.

Expert. Passar dig som drivs av en vilja till fördjupning och inte vill bli chef. Eller som varit chef men nu vill få ett specialområde. Tänk på att arbetet underlättas om arbetsplatskulturen värdesätter specialistfunktionen. Det är inte alltid så – vilka är hjältarna på ditt jobb?

Generalist. Passar dig som gillar omväxlande arbetsuppgifter. I denna roll ska du kunna lite om mycket, kanske jobba i en servicefunktion med medborgarkontakt. Tänk på att du inte alltid vet hur dagen kommer att se ut och att kontinuiteten kan bli lidande.

Mentor/handledare. Passar dig som har lång erfarenhet och vill att den ska komma till användning. Det ger dig också möjlighet att påverka organisationens värderingar och arbetssätt. Tänk på att det är en ledarroll – du måste tro på verksamhetens mål.

Utvecklare. Passar dig som har många idéer om hur man kan förändra verksamheten. Det kan handla om att starta ny verksamhet eller driva nya projekt. Tänk på att detta ofta är ett jobb du får uppfinna själv. Realism är nyckeln till framgång.


Så går du vidare

Det är viktigt att göra allt i rätt ordning.

Landa i ditt beslut. Det kan ta tid. Från någon månad till ett år. Att inte fatta ett beslut är också ett val.

Förankra ditt beslut hos nära och kära. Att kliva in i en ny roll kan innebära förändringar på hemmaplan i form av mer ansvar, mer arbete, mer resor. Får du det inte att fungera hemma är det svårt att få det att fungera på jobbet. Du måste prioritera. Försök inte göra alla nöjda, det brukar oftare leda till att alla blir missnöjda.

Involvera arbetsgivaren. Tappa inte fokus på ditt eget beslut och behov. Utvecklingssamtalet är ett ypperligt tillfälle att ta upp sådana här önskemål.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA